Remmende effecten op de schildklier
In het kort volgt hieronder een beschrijving van diverse remmende effecten op de schildklierhuishouding (3-7):
Medicijnen en roken
Voorbeelden zijn lithium, de anticonceptiepil, antidepressiva (b.v. Prozac), corticosteroïden (Prednison), bepaalde rontgencontrastvloeistoffen (ipodaat), het anti-epilepticum carbamazepine en Dilantine, het hartritmemedicijn amiodarone, insuline, de antidiabetica tolbutamide en chloorpropamide, het antischimmelmiddel ketocozanole, de antibiotica sulfadiazine, sulfasoxazole, acetazoleamide, 5-Flurorouracil (chemotherapeuticum), Tamoxifen, en bètablokkers.
Thiocyanate in tabak (sigaretten, sigaren en dergelijke) remt de jodium opname.
Pseudohormonen: Pesticiden, insecticiden en andere chemische stoffenEnkele voorbeelden zijn dioxines, MTBE, resmethrin, sumitrhin, PCB´s, DDT, de weekmaker bisfenol A in plastic, chloor, het antibacteriële middel triclosan in schoonmaakmiddelen en cosmetica en vlamvertragers in huishoudelijke apparaten.
Fluor (producten) Fluoride kan, zelfs in concentraties die we als veilig beschouwen, tevens schadelijk zijn voor de schildklier. De Amerikaanse National Research Council zegt in een verslag over de veiligheid van drinkwaterfluoridering dat vooral mensen met een jodiumtekort vatbaar zijn voor die schade. 'Wanneer mensen een lage concentratie schildklierhormoon hebben, lopen zij een groter risico’.
Robert Carton, een milieudeskundige die dertig jaar gewerkt heeft voor de Amerikaanse regering, zegt: 'Fluoride heeft bij gezonde mannen een schadelijk effect op de schildklier vanaf een dosis van 3,5 mg per dag. Bij mannen met een jodiumtekort is dat effect er al bij 0,7 mg per dag.' Bij drinkwaterfluoridering is de concentratie fluoride meestal 1 mg per liter1.
In Nederland begon men in de jaren zestig het drinkwater te fluorideren, totdat in 1970 ongeveer eenderde van de Nederlanders gefluorideerd drinkwater gebruikte. In 1976 is men er weer mee gestopt.
In de jaren zestig en zeventig werd geadviseerd kinderen fluoridetabletjes te geven (4x daags 0,25 mg). Momenteel krijgen schoolkinderen op indicatie nog fluorapplicaties bij de tandarts, en spoelen op sommige scholen kinderen vanaf vijf jaar wekelijks met fluorhoudend mondwater. Van die laatste twee methoden zijn de doseringen lager en deze worden niet ingeslikt’ (8).
Poets met tandpasta zonder fluor. Gebruik geen fluortabletjes of fluorapplicaties. Neem fluorvrije gebitsverzorgende producten.
Gluten en mogelijk nog andere allergenen, zoals melk, ei, noten
Dit geldt vooral wanneer het gaat om een auto-immuun schildklieraandoening, zoals de ziekte van Hashimoto of Graves. Met name glutenintoleranties blijken regelmatig de trigger voor deze vorm van schildklierproblemen. Bij een bloedonderzoeken, waaronder anti TPO, is bij een verhoogde waarde hiervan aanwijzingen dat er sprake is van voedselintoleranties.
Met voedselovergevoeligheidstests zoals IgG gemedieerde voedselovergevoeligheden, exorfinen urinetest, de transglutaminase en gliadine antistoffen-test in ontlasting en/of bloed kunt u proberen te achterhalen welke voeding verstorend werkt.
Zware metalen, zoals kwik, aluminium en lood
Meestal is er geen sprake van een acute vergiftiging, maar een langzame accumulatie van zware metalen in het lichaam. De schildklier is hier gevoelig voor en trekt deze zware metalen aan. Kwik uit amalgaamvullingen (amalgaamvullingen bestaan voor 50% uit kwik) en zware metalen uit verpakkingen van voeding (blik) en uit standaard deodorant producten zijn toxisch voor het lichaam. Via o.a. een harenmineralentest is er onderzoek mogelijk naar te hoge waarden.
Tekorten aan essentiële voedingsstoffen
Denk aan voedingsstoffen zoals het aminozuur tyrosine, vitamine A en D, B12, B2, B 3, magnesium, ijzer, jodium, selenium en zink. Vraag een nutriëntenprofiel bloedtest en/of haarmineraaltest aan om uw behoefte aan deze voedingsstoffen vast te laten stellen.
Tekort aan belangrijke mineralen zoals selenium geven kans op schildklierproblemen. Selenium is nodig voor de omzetting van T4 naar T3 in de lever. Minimaal 20% van T4 wordt in de lever omgezet naar actief T3. Een verslechterde leverfunctie zoals door leververvetting, veel alcohol gebruik of chronisch gebrek aan vitamines en mineralen die nodig zijn voor biotransformatie (ontgifting) kan leiden tot minder omzetting van T4 naar T3.
Voor lange perioden uitsluiten van belangrijke voedingsgroepen, zoals eiwitten en koolhydraten kan tekorten geven en leiden tot een trage schildklier. Vegetariërs en veganisten moeten bewust andere bronnen van eiwitten binnen krijgen (zoals eiwitpoeder uit bruine rijst, of zaden eiwitpoeder) om niet op lange termijn schildklier problemen te ontwikkelen.
Gebruik van ongefermenteerde soja producten en soja-isoflavonen
Gebruik bij voorkeur gefermenteerde soja producten. Gefermenteerd zijn tempeh, miso, sojasaus en sojayoghurt. Wees matig met ongefermenteerde sojaproducten. Gebruik ze niet dagelijks en maximaal 1 kleine portie per keer. Gebruik geen soja-isoflavonen in supplementvorm.
Remmende voeding
Gebruik van grote hoeveelheden voedingsmiddelen met remmende effecten. Denk aan: rauwe koolsoorten, broccoli, paksoi, witlof, koolrabi, radijs, waterkers, rucola, oostindische kers, gierst, rammenas, rettich, mosterd en spinazie.
Te weinig of te veel jodiumEen tekort aan jodium veroorzaakt krop, een bepaalde vorm van een trage schildklierfunctie. Een te veel aan jodium kan echter ook de auto-immuunreactie tegen de schildklier versterken. Hierdoor neemt de schildklierfunctie af of juist te veel toe. De schildklier heeft niet te weinig maar ook niet te veel jodium nodig.
Rijk aan jodium zijn zeevis, zeewier, sommige supplementen met jodium, kelp en jodium verrijkt zout. Overleg met een natuurdietist of en welke hoeveelheden van deze producten u kunt gebruiken. Via een bloedtest of urinetest kan worden vastgesteld of u de juiste hoeveelheid jodium binnen krijgt.
Supplementen en vezels Bij gebruik van schildklierhormonen en vezelrijke producten, kalkrijke voedingsmiddelen en kalksupplementen, ijzersupplementen. Deze producten kunnen de opname van schildklierhormonen in de darmen afremmen.
Slaapstoornissen
Uit onderzoek blijkt dat door te weinig of een slechte kwaliteit slaap de productie van T3 en T4 af neemt. Pakken bronnen van overmatige stress aan. Neem zo nodig ondersteunende maatregelen. Uit onderzoek blijkt, dat bijvoorbeeld meditatie de hormonale balans kan helpen herstellen.
Melatonine is een hormoon wat in het donker wordt aangemaakt. Het functioneert als een soort 'dirigent' van de hele hormoonhuishouding en heeft daardoor ook invloed op de schildklierhormonen. Door de grote hoeveelheid lampen in huizen, straatverlichting, verlichte kassen, is de aanmaak van melatonine verstoord en sterk verminderd.
Het lijkt raadzaam om gordijnen te kiezen die weinig buitenlicht doorlaten en wekkers e.d. te gebruiken die geen of nauwelijks licht afgeven en televisie, computers en wifi uit te zetten.
Overmatige lichamelijke en/of geestelijke stress
Bij overmatige stress kunnen zowel de productie van TSH, T4, T3, rT3 en schildklierantistoffen ontregelen. Bij een hoge productie van het stress hormoon cortisol vindt er een verminderde omzetting plaats van T4 naar actief T3.
Verzorgingsproducten met chemische toevoegingen
De schildklier is gevoelig voor chemische stoffen. Vermijd verf en verzorgingsproducten met b.v. aluminium, triclosan, synthetische parfum (ftalaten).
Producten die verpakt zijn in blik, aluminium of plastic zijn af te raden. Als u een in plastic verpakt voedingsmiddel of verzorgingsproduct koopt, neem dan een product zonder weekmakers, zoals bisfenol. Vermijd plastic verpakkingen waarop code 3 en 7 staat aangegeven.
Medicatie onjuiste gebruik en/of verpakkingswijzigingenNeem uw schildkliermedicatie (Thyrax, Cytomel, Thyroid Armour e.d.) op de juiste wijze in. Neem altijd dezelfde dosering in. Controleer de verpakking van uw medicatie wanneer u over gaat op een ander merk.
Eet en drink geen calcium- en ijzerrijke voedingsmiddelen (melk, yoghurt, kaas, calcium verrijkte dranken, Roosvicee ferro, lever) en supplementen (multivitamine, kalktabletten, ijzerpillen, floradix) 3 uur voor of na het innemen van uw schildkliermedicijnen. Pas zo nodig de dosering van uw medicijnen aan wanneer u overgaat op een vezelrijkere voeding. Vezels remmen namelijk de opname.
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=691 via
http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/070815.html