Er bestaan:
• Wortelgroenten
• Koolgewassen
• Peulgewassen
• Aardappelen en tomaten, paprika, dus nachtschades
Wortelgroenten zijn o.a.: Bataat, Knolselderij, aardpeer, venkel, rode bietjes, schorseneren, witloof, pastinaak, knoflook, wortelen en uien.
Peulgewassen hebben fytinezuur.
Oxaalzuur en derivaten komen voor in verschillende planten, met name rabarber en klaverzuring. Voedingsmiddelen die aanzienlijke hoeveelheden oxaalzuur bevatten zijn cacao, chocolade, de meeste noten, bessen, bonen en bieten. Ook komt het voor in peterselie, postelein en spinazie.
Koolgewassen hebben goitrogenen.
Aardappel, tomaat, paprika, aubergine, hete peper, gojibes, goudbes/ananaskers en dus ook tomatenpuree, chilipoeder, paprikapoeder hebben neurotoxines.
Zijn de gezondste groenten de wortelgroenten? Hebben deze geen gifstoffen?
Dorothé