Je gaat aan iets heel belangrijks voorbij. Het natuurlijke menselijke ontwerp voor zowel mannen als vrouwen is vol, rond en breed. Om het allemaal in een beter perspectief te zien, is het handig om naar Nederland te kijken in de vorige eeuw, waarbij we een vergelijking maken tussen hoe mensen aten en eruitzagen in de eerste en in de tweede helft van de vorige eeuw.
In de eerste helft van de vorige eeuw aten mensen met een 'potje met vet, al op de tafel gezet'. Alle voedsel werd gedoopt in vet en vet werd gekoesterd als een bijzonder voedzame voedingsstof. De consumptie van vette dierlijke voedingsmiddelen (rauwe melk, spek, vette vis, orgaanvlees etc.) was hoog. Daarnaast at men ook wel degelijk de nodige koolhydraten in de vorm van brood en aardappelen. Door de hoge consumptie van dierlijke voedingsmiddelen kwam de lichaamsbouw die hiermee gepaard ging meer overeen met het oorspronkelijke ontwerp.
Voor vrouwen betekent dit dat de vetdistributie specifiek gericht was op voortplanting en zogen en dus ging het vet voornamelijk naar de borsten en de dijen. Dit verklaart het toen heersende modebeeld, waarbij volle borsten en dijen de norm waren. In die tijd associeerde men schoonheid ook nog met gezondheid. Niet voor niets waren vrouwen destijds in staat om veel kinderen te baren, waardoor er grote gezinnen waren!
In de tweede helft van de vorige eeuw is de bevolking vanaf de jaren '50 gaandeweg steeds meer angst aangepraat voor verzadigd (dierlijk) vet en cholesterol. De consumptie van roomboter daalde geleidelijk, terwijl de consumptie van plantaardige kunstboter, boordevol transvetten, steeg. Er kwam een steeds grotere nadruk op 'gezonde' plantaardige voeding, waardoor de koolhydraatconsumptie steeg en de consumptie van vetten en eiwitten daalde. Het Atkinsdieet probeerde het tij nog te keren, maar vanaf de jaren '80 had ook dat compleet afgedaan.
Kortom, er kwamen minder bouwstoffen binnen en het modebeeld weerspiegelde de veranderde lichaamsbouw. Minder bouwstoffen betekent een dunner, smaller, tengerder, magerder lichaam van zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen ging er dus ook minder vet naar de borsten en dijen. Niet alleen leverde dit een rechter lichaam op met minder rondingen, maar ook allerlei problemen met geen of te weinig borstvoeding, miskramen, geestelijk gehandicapte kinderen en langdurige en pijnlijke weeen. Weston Price beschrijft dit ook allemaal in zijn boek en noemt dit degeneratie, oftewel: verzwakking die per generatie verergert door erfelijk doorgegeven tekorten. Of, in de woorden van Price: verstoorde erfelijkheid.
Het is heel simpel: in de eerste helft van de vorige eeuw liepen er meer volle vrouwen met rondingen rond en dus werd dat de norm en in de tweede helft van de vorige eeuw liepen er minder volle vrouwen met rondingen rond en dus werd dat de norm. Ga echter eten zoals de natuur het heeft bedoeld en er gaat wel degelijk dan meer vet naar je borsten en dijen, ook als je een relatief smalle en rechte lichaamsbouw hebt. Inmiddels ken ik hiervan meerdere praktijkvoorbeelden, waaronder mijn eigen vriendin, maar ook forumleden boterbloem en kaasmeisje, die hierover al hebben bericht.
Het gaat er dus niet om wie dan ook slecht te laten voelen over zijn/haar lichaam, het gaat erom dat je eet zoals de natuur bedoeld heeft en je lichaam de mogelijkheid geeft om zoveel mogelijk terug te keren naar de blauwdruk. Je lichaam verandert dan tegen het onnatuurlijke, anorexische schoonheidsideaal in en dat is een goede zaak!
Mike