Darmen & depressie

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Guest
  • Startdatum Startdatum
hoi intothewilde, apart dat bij jou zo weinig geschreven stond over wat je kon aanvangen tegen de euvels waar je last van hebt. De enzymtherapie dat staat volgens mij los van het e-steck-scan-rapport: dat biedt je behandelaar neem ik zelf aan. De uitslag van de scan is veel belangrijker: op het moment dat je je problemen goed in kaart hebt, dan kun je aan de slag. Hetgeen nu boven tafel is gekomen, daar kom je anders in de reguliere noch in de alternatieve hoek nauwelijks zo makkelijk zo dichtbij met zo´n helikopteroverzicht. Je kunt zelf naar oplossingen zoeken, dat is de kracht van als je weet wat er echt scheelt. Bijv.: het rapport wees bij mij uit dat ik een maaghernia heb. Ik ben blij dat ik dat nu weet en dat ik er niet voor naar een maag-lever-darm-specialist hoef die -om diagnostische redenen- met allerlei rare apparaten in mijn lichaam zit te peuren al dan niet onder (schadelijke) narcoses. De maaghernia zelf is geen stofwisselingsstoornis, maar het gevolg van die stofwisselingsstoornis of van psychische problematiek (dat is mijn sterke vermoeden bij mezelf). De therapeutische aanbevelingen aangaande voeding in het e-steck-rapport in mijn geval waren: geen vlees (!), geen melk, geen gluten, veel leverondersteuning en ik ben vast nog het 1 en ander vergeten. Supplementen: vitamine e-gebrek, vitamine b5 en b6-gebrek; ik ben daar toen gericht aan gaan staan. Zo blij daarmee!

Enzymen zitten veelal in rauwe voeding; dus je kunt zelf aan de slag met enzymrijke voeding. Bijv. rauwe appelazijn, zuurkool, zuur fruit, zuurdesembrood, rauwe melk/kaas/ karnemelk, rauwe ham, umeboshi / umezu, zure haring, olijven, chocolade als je die aankunt, kefir/kombucha e.d.

Door me meer aan te trekken van de voedingsadviezen uit het e-steckrapport ben ik toch weer opgeschoten: plus ik ben nog meer dan daarvoor langs mijn reeds bekende allergieen gaan eten en dat heeft ook veel effect gesorteerd. Ik doe daarnaast ook aan ademhalingsoefeningen dagelijks volgens de leer van de Oekrainse arts buteyko. Laatstelijk probeer ik sneller dan voorheen mijn psychologische grenzen in acht te nemen ook al komt het officieel niet uit volgens praktische planningen.
 
@Tanja, vroeger ging ik graag en vaak naar het strand, favoriet drankje: versgeperst sinasappelsap. Nooit last van gehad.
Nu neem ik regelmatig het milde leverdrankje met grapefruitsap en dat zet bij mij ontlasting in gang. Ik weet alleen niet of het de darmen irriteert of dat er iets anders in het spel is bij mij. Ik vraag het me maar niet meer af.
Alhoewel ontl.onderzoeken aantonen dat er een slechte vertering is en candida, heb ik zeker niet het gevoel dat ze ontstoken zijn. Nooit pijn, geen windjes.
Het feit dat ik in 2008 ben geopereerd heeft toch een grotere inpact dan ik ooit gedacht had. Een MDL arts en een voedingsdeskundige die niet met een WP-dieet werkt heb ik ook niets aan.
Al met al ben ik niet ontevreden omdat het darmspoelen zo goed gaat.
En ik blijf me bezighouden met de darmen gezond te houden.
@intothewild - als ik iets wil proberen (wat allemaal duur is) vraag ik proefpakketjes aan. meestal krijg ik het.
Nu gekregen: firam winclove probiotics. aanbevolen 2 zakjes per dag, ik doe er maar 1.
ook: www.lenkeivitamine.nl/calcium-magnesium-oplossing. (ook vit C erin) hebben ze in 4 smaakjes. Dus 4 pakjes ontvangen.
Deze 2 dingen kan ik dus absoluut niet tegelijkertijd uitproberen. Ik houd echt alles wat ik slik en nieuw is uit elkaar en schrijf ik op.
Hoe lang ben je al met al bezig into? Geef het tijd!!.
 
@ intothewild
De uitslagen in het rapport zijn best wel heftig en bieden hier heel wat aanknopingspunten

Hier is me bekend dat er een relatie is tussen een B12 tekort en verstoorde stofwisseling.
Meer hierover zie :
http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/ik-heb-een-b12-tekort-wat-nu/oorzaken/

De uitkomsten van het rapport doen bij mij het vermoeden naar boven komen dat er om reden van de lichte ontsteking van de pancreas een exocriene pancreasinsufficiëntie meespeelt. In dat geval is inname van pancreasenzymen belangrijk.

Bijgaand meer uitleg hierover d.m.v. link naar de site van Hans Reijnen
http://www.menssana.nu/pages/nl/publicaties/ziektebeelden/exocriene-pancreas-insufficientie-epi.php

 
@Lievergezond: geen vlees? haha dat zou ik niet overleven! Kan echt niet zonder vlees! Wel fijn dat jij goede adviezen hebt gekregen!

Zuurkool kan ik helaas niet tegen. En karnemelk helaas ook niet. Waarop ik bij kaas/melk etc precies op reageer is mij niet duidelijk. Maar ik krijg er altijd flinke diarree van. Rauwe kaas/melk moet ik nog proberen. Olijven vind ik heerlijk. Rauwe appelazijn kan ik ook proberen. Kan zuur fruit gemengd word met zoet fruit in een smoothie (bijvoorbeeld kaki of banaan)? Ik moet er wel altijd op letten om niet teveel fruit te nemen - ook dit zorgt weer voor diarree.

@liesje: het echt werk (GAPS) moet nog beginnen. Wel let ik al heel erg op mijn eten, maar het kan zeker beter. Vandaar dat ik mij ook heb aangemeld op dit forum. Om informatie in te winnen over welke stappen ik moet zetten.

@Vivianne: weer de B12 ;)! De pot is gelukkig binnen. Wel wil ik pas starten als ik weer een bloedtest heb gedaan (vind in begin December wsl plaats).

Dankjewel voor de informatie over de pancreas. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niet weet wat ik met alles aan moet (het is best veel eigenlijk). En ik wil ook niet meteen alles aanpakken. Want dan weet je helemaal niet meer waar je straks op reageert. Ik vergeet de informatie die je erover hebt gegeven iig niet! Maar nu beperk ik mij tot:

– dikke darm
– stofwisselingsstoornis
– adrenaline
– serotonine, dopamine en noadrenaline
– gaba response

Of jullie moeten van mening zijn dat andere onderdelen hier ook echt in thuis horen. Die al snel kunnen leiden tot verbetering.
 
Hier op het forum komt vaak naar voren dat kokesvet gezond is. Hoe zit het met een kokosnoot? Ik mag deze namelijk graag eten.
 
Het is inderdaad veel tegelijk. De koemelk en kaas zou ik vervangen door geitenmelk-produkten. In ieder geval uitproberen.
 
Vandaar ook naar een natuurarts geweest maar hier kwamen geen concrete dingen uit naar voren.

Ook ik heb die ervaring. En een smalle beurs. Het is fijn om te weten wát je moet aanpakken. Wat mijzelf betreft ga ik helemaal terug naar de basis om experiëntieel te gaan vaststellen wat voor mij werkt en wat niet. Eerst mijn eten meuk-vrij bijvoorbeeld. Ik had drie behandelopties in de reguliere geneeskunst. Een "keuze uit kwaden", met veel bijwerkingen had de specialist al gezegd. Ik heb voor alle drie bedankt.

"Oké...", zegt mijn arts, "ik zie je wel terug als je zoveel last hebt dat je het wel wilt" (alsof het vanzelfsprekend is, wat een cynisme!).
"Nou," antwoord ik, "dat heb ik al, maar voordat ik voor een behandeling bij u kies ga ik eerst aan de slag met voeding en levensstijl"
"Ja, geeft ze toe, ""dat is het beste, maar het kan wel een jaar of langer duren voordat je de positieve effecten merkt."

Een zeer onthullende uitspraak. Tussen haar woorden door hoorde ik de behoefte mij te strikken voor een agressieve behandeling. En ook dat zij eigenlijk wel weet dat de beste manier is om terug naar de basis te gaan en alle toxische rommel uit mijn leven te verwijderen. Maar wie heeft het geduld en de discipline om dat op die manier aan te pakken? We willen allemaal een quick-fix. Niet alleen voor ons zelf, maar wat te denken van alle maatschappelijke verwachtingen die op ons rusten en de druk die je ervaart - ook vanuit jezelf - om op volle kracht mee te doen (alleen al die druk is ziekmakend)? De samenleving zit zo in elkaar dat je je niet kunt veroorloven om ziek te zijn. We moeten dus allemaal aan de rommel om op de been te blijven en onze angst voor de natuurlijke processen in ons lichaam voor te blijven.

Wat mij betreft is de natuurgeneeskunst niet anders. Ook daar zijn behandelaars afhankelijk van zieke mensen om hun praktijk draaiende te houden. Voor sommige klachten is het heel effectief, maar zeker daar waar van onderliggende oorzaken sprake is, is het niet voldoende. Dat een (natuur)arts faliekant achter zijn behandeling staat betekent nog niet dat jij er iets mee opschiet.

Kijk ook uit met afhankelijkheid. We zijn ongeduldig, willen resultaat zien en zijn bereid daarvoor de verantwoordelijkheid uit handen te geven aan "behandelaars". Voor je het weet zit je vast aan een middel (zoals antidepressiva) of een hulpverlener (dat is o.a. bij energetische healers het geval, goedbedoelende mensen die in je energiesysteem gaan zitten rommelen, maar vaak niet héél precies weten waar ze mee bezig zijn) en kun je niet meer zonder. Behandelingen bieden verlichting door symptomen te bestrijden. Nauwelijks enige therapie of behandeling is gericht op het aanpakken van het probleem bij de bron.

Ik neig steeds meer naar zelf doen. Het helpt als je weet waar je het zoeken moet, maar zoals je zelf al aangeeft: ook diagnoses zijn niet waterdicht. Kijk in jezelf welke verwachtingen je echt niet kunt ontlopen (ècht niet???) en aanvaard je conditie zoals deze is (aanvaarden is niet hetzelfde als accepteren cq er niets meer aan doen). De grote gemene deler van de vele zieke mensen in de 21e eeuw is de vervuiling met toxines die werkelijk overal in lijken te zitten. Als je dat gaat opruimen en uit die cirkel stapt dan heb je al veel gewonnen. Misschien is de rest zelfs niet meer dan "extra".

Neem kleine stapjes en verwacht er niet teveel van. Zoals mijn arts zei: "je moet er wel lang op wachten". Alsof dat niet acceptabel is. Maar dat bepaal je altijd nog zelf! Neem zelf de regie en laat je door niemand van de wijs brengen. Ga ín je depressie zitten in plaats van er tegen te vechten. Sta jezelf dat toe. Het steekt net zo lang de kop op tot het er mag zijn. Zie het als een kind dat geknuffeld wil worden en pas stopt met huilen als zijn moeder het koestert. Er komt een dag dat er weer een lichtje brandt. Steeds iets vaker en iets langer. Ondertussen pas je je voeding en levensstijl aan. Doorvoel het en maak gebruik van reguliere of alternatieve gezondheidszorg als en zoals JIJ voelt dat het goed is. Een ding wat ik heb geleerd na een enorme samenloop van ellende (incl. verlies van huis en werk) is dat het leven gewoon doorgaat. De wereld draait door, ook als de rest even niet op jou kan rekenen. Dat is oké.
 
@ Intothewilde: tja, ¨niet zonder vlees kunnen¨: ik vind vlees ook lekker. Maar ik dacht dat ik ook niet zonder kaas zou kunnen, maar uiteindelijk lukt het me wel, tenzij het echt voor me ligt, wat het soms wel doet, maar dan weet ik dat ik voorzichtig moet zijn en ik weet de gevolgen, dus ik kan ermee spelen en dat doe ik dan ook. Ik eet wel vlees trouwens, maar ik weet dat ik beter kan minderen.
Zuurkool ligt mij persoonlijk ook niet zo trouwens. Kaki zit ook veel enzymen in. Je kunt het uiteraard mengen met zuur fruit, maar wees voorzichtig met koolhydraten. Banaan zou ik voorzichtiger meer zijn vanwege de suikers.

@ Alethea, verbijsterend die woorden van je arts!
Ze heeft kennelijk al het bewustzijn van dat haar aanpak ook niet alles is en dat je zelf ook je problemen kunt aanpakken, en dan toch als een listige koopman bijna jou met doembeelden proberen haar behandeling te slijten.
Zou ze niet kotsen van zichzelf?
Je kunt zeker elke dag stapje voor stapje vooruit komen met eigen aanpak.
Je bewustzijn groeit mee en je kunt voortbouwen op wat je hebt bereikt om nieuwe dingen te durven omarmen die jouw gezondheid helpen, zowel lichamelijk als geestelijk.
Op een gegeven moment werpt het zijn vruchten af en precies wat je zegt: dat heeft tijd nodig.

Wat je over depressie zegt of wat er voor doorgaat: erin gaan zitten: dat hielp/helpt mij ook.
Verzet heeft toch geen zin, dus beste is het laten gebeuren.
Bij mij was depressie gelijk aan vermoeidheid, maar dat is ook verschrikkelijk.
Als ik dat maar laat gebeuren, dan komt de innerlijke rust vanzelf weer terug.
Misschien was/is mijn grootste probleem juist: niet durven de tijd nemen voor wat dan ook wat voor mij belangrijk is, terwijl ik het zo ontzettend hard nodig heb.
Dan mag ik blij zijn dat mijn wezen hiertegen in verzet komt: dat verzet is wat mij betreft eigenlijk constructief.
 
@ Lievergezond Voor mij inderdaad de bevestiging dat ik op de goede weg zit en daarover niet meer hoef te twijfelen.
Ook mijn ervaring dat het helend werkt om midden in je ellende te gaan zitten en te beseffen dat je er deel van uit maakt, of je wilt of niet.
 
@Alethea: jeetje wat een verhaal. Ik herken je kritiek jegens reguliere benadering. Alleen snap ik ergens ook wel dat zij zo werken (hiermee zeg ik niet dat ik het goedkeur!). Ik wil inderdaad ook minder afhankelijk worden, vandaar dat ik informatie probeer in te winnen middels deze site. Al blijft het soms zwaar als je je zwak voelt - dit terwijl ik zelf heel analytisch ben ingesteld. Maar gelukkig wordt er goed meegedacht.

@Lievergezond: weet je ook waarom vlees slecht voor je is? Is banaan een afrader? Hier ben ik namelijk dol op (makkelijke hap en mn buik kan er goed tegen).

In het rapport van de bodyscan staan toch adviezen m.b.t. supplementen:

- Alpha-liponzuur 450;
- Glutathione 500;
- Glutamine800;
- Vitamine E;
- Mucoperm;
- Lactadarm (weet iemand wat dit is? Vind het namelijk niet via Google).

Zeggen deze supplementen jullie iets? Klinken ze logisch als je kijkt naar mijn klachten (https://www.fatsforum.nl/topic/darmen-depressie/page/5/#post-142415)?

Helaas kan ik nog niet beginnen met vitamine B12, aangezien ik begin december mogelijk bloedtest moet doen bij maag darm en lever arts. Dit zou namelijk een vertekend beeld geven. Sinds gisteren ben ik begonnen om anti depressiva af te bouwen. Zie er heel erg tegenop (gezien de ervaringen die ik ermee heb).
 
hoi Intothewild: geen vlees: het zal met de vertering te maken hebben: dat ik niet de juiste enzymen aanmaak.
Geen idee.
Zware metalen vergiftiging werkt dat o.a. in de hand heb ik wel eens gelezen.
Of andere onderliggende problemen (ik heb er zat).
De specifieke oorzaak van dit probleem noemt het rapport niet (waarom ik beter geen vlees at met de constitutie van een jaar geleden).
Dierlijke eiwitten zijn zowiezo vaak moeilijker verteerbaar dan plantaardige denk ik.
Ei kan wel bij mij trouwens, maar noten valt ook grotendeels af: ik krijg gemiddeld na noten nuttigen eczeem.
Kip en vis doe ik soms wel, en af en toe toch wat lekker rundsvlees.

Lactadarm: dat zijn lactobacillen: melkzuur zoals bijv. molkosan denk ik.
Mucoperm werkt tegen schimmels in de darmen denk ik.

Kijk, bananen: op zich goed qua bijv. kalium en bijv. boterzuurvorming in je darmen (zie onderwerp pre- en probiotica op dit forum).
Maar dan kun je qua bananen beter de onrijpere variant nemen, ook omdat die veel minder koolhydraten bevatten dan de rijpere.
De koolhydraten in bananen zijn een beetje veel van het geode.
 
Mucoperm is trouwens niet gericht tegen schimmels (wat ik in eerste instantie dacht) maar voor het ondersteunen van je darmslijmvlies -mucus- dat bij jou aangedaan is denk ik.
 
Ik zal die supplementen stap voor stap moeten opbouwen (alles tegelijk is nooit goed). Maar eerst bezoek maag darm lever arts afwachten. Als ik nu namelijk al e.e.a. neem en hij moet bijvoorbeeld bloed prikken, dan kan er vertekend beeld uitkomen.

Hoe kijken jullie aan tegen L-tyrosine? Helaas gebruik ik nu nog anti depressiva (ben aan het afbouwen), dus mag ik het niet gebruiken. Maar misschien is het wat voor de toekomst. Zijn er mensen met angstklachten die dit hebben gebruikt? Hoe snel merk je effect? En moet je op- en afbouwen?
 
hoi Intothewilde: ik weet serieus niet of het welk mens dan ook helpt angsten te reduceren. De angsten zitten vaak juist op dingen die heel goed zijn voor mensen. Dus misschien zou het je ook kunnen helpen je angsten te accepteren en/of onder ogen te zien / recht in de ogen te leren kijken en daarmee te leren hanteren i.p.v. ze te reduceren. Angst en kennis gaan hand in hand. De mens die meer weet, krijgt meer te maken met angsten die om de hoek kunnen komen kijken. De kunst is om de kennis te leren plaatsen i.p.v. de ogen sluiten. Daarnaast is voor een positievere stemming handig dat je leert open te staan voor dat het besef dat jij als je depressief bent, dat je niet al je mogelijkheden overziet, maar dat er wel veel meer mogelijkheden voor je zijn in het leven dan dat je op dat moment ziet. Ook een kwestie van hantering van depressies die vaak een fact of life kunnen zijn. Pillen slikken is niet de oplossing. De depressie accepteren als noodzaak om verder te komen zou kunnen helpen. Vaak is depressie helemaal geen ziekte maar een tijd van herbezinning.
 
Ik snap met welke intentie je het schrijft, en ik waardeer het. Alleen zit ik er nu al een jaar in. En het einde is nog niet in zicht. Mijn baan verlies ik mogelijk (waar ik energie uit haalde). Dit betekent ook dat ik mijn huis uit moet (waar ik op mn plek ben). Allemaal omdat angsten mijn leven overnemen.

Lang genoeg heb ik het 'geaccepteerd' en de tijd genomen. Elke dag leven in (extreme) angst is gewoonweg geen doen. Helemaal niet als je dat eerder niet was (juist extravert, vol energie en altijd in voor een grapje). Ik snap dat je niets moet forceren. En niet alles tegelijk moet willen. Wel probeer ik mij in te lezen in mogelijke oplossingen. Vandaar dat ik L-tyrosine en D-fenylalanine aanhaal. Het zijn - zover ik gelezen heb - tamelijk onschuldige middelen. Dus als mensen er ervaring mee hebben: please say it!
 
hoi Intothewilde, bij jou is het nu ook een lichamelijk probleem, dat angstgebeuren, ook door die medicijnen. Ik heb verder niets toe te voegen behalve dat ik je veel sterkte wens!
 
Angst en kennis gaan hand in hand. De mens die meer weet, krijgt meer te maken met angsten die om de hoek kunnen komen kijken.

Speak for yourself. Volgens beschrijf je noo hoe het bij jou werkt. Hoe meer kennis ik opdie, hoe beter ik begrijp hoe het zit en hoe meer rust ik krijg. Het is juist angst en onwetendheid die ons gevangen houdt, de bevrijding zit hem in kennis en verantwoordelijkheid!

Mike
 
hoi Mike, uiteraard spreek ik in eerste instantie voor mezelf. Over angsten in het algemeen: het is dubbel: ik ken veel mensen die gedurende hun leven zich uit gemaakte illusies moesten worstelen tegen wil en dank leek het wel. Het kan vaak niet anders dan dat dit met angsten gepaard gaat. Een illusie armer worden is niet perse leuk, al kunnen we vaak toch maar 1 kant op en dat is die van waarheidsvinding. Dom en onwetend gaat op den duur toch ook knagen, maar het alternatief is voor iedereen gelijk aansprekend (vandaar toch weer die angsten). Tussen die twee smaken hebben we vaak te kiezen. Denk bijv. aan het sprookje van Blauwbaard: de vrouw die mag overal komen behalve in die ene kamer. De optie die niet mocht, die heeft ze toch opgezocht: niet zonder angsten. En een beloning was er ook niet. Of Adam en Eva in het paradijs...
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.519
Berichten
530.550
Leden
8.656
Nieuwste lid
Anne T
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan