Dotcom Radio

Herr Sens, je link doet het niet, maar volgens mij bedoel je dit?

https://financieel.infonu.nl/geld/154086-lokaal-geld-negatieve-rente-en-het-wonder-van-worgl.html

Mike
 
(Over)leven in een angstcultuur

Dat het kwaad wellicht verborgen zit in het zogenaamde goede en dat angst creëren een doel op zich is, om de massa ‘te beheersen en te sturen’, is voor de meeste mensen een bizarre confrontatie.

Door: Anneloes van Hamburg

Het slaat alle vaste grond onder je voeten weg mocht dat waar zijn…dus gaan we dat liever uit de weg. Het idee dat niets is wat het lijkt onder ogen zien is een grote uitdaging. Want als dat waar is, wie zorgt er dan nog voor jou? Wie of wat van buiten af gaat jou redden? De overheid? De overheid die ons wijst op het ‘gevaar’ en ons laat zien hoe het ons ‘beschermt’?

Je wordt in de tijd waarin we nu leven simpelweg op jezelf terug geworpen en je bent zelf verantwoordelijk voor je leven. Verantwoordelijkheid nemen is keuzes maken, keuzes die eng zijn bijvoorbeeld maar waarvan je diep van binnen voelt dat je ze moet maken. De gedachte alleen al zal bij de meeste mensen (onbewust) voor paniek zorgen. Want laten we eerlijk zijn, levensvaardigheden en eigenheden als luisteren naar je intuïtie, je hart volgen, angst loslaten, zijn wie je werkelijk bent en zelfreflectie zijn voor de meeste mensen vreemd.

En laat je die levensvaardigheden nu precies nodig hebben om te leven in gezondheid, welzijn en liefde. Hou je zelf niet langer klein en sta op, want JIJ bent de verandering. Laten we daar vooral de focus op leggen en stoppen met het voeden van de angstcultuur.

https://gedachtenvoer.nl/2020/04/14/overleven-in-een-angstcultuur/
 
Herr Sens,

Ik kan wel duizend gaten schieten in dat artikel. Ik zal er enkele punten uit halen die mij opvielen en daar mijn reactie op geven:



De hout- en cementindustrie die het stadje en haar omgeving in de jaren daarvoor zo welvarend had gemaakt, was vrijwel volledig verdwenen. De werkloosheid nam gruwelijke vormen aan. In 1930/1931 zaten er van de ongeveer 4200 inwoners zo'n 400 kostwinners werkloos thuis. Zeker 200 van hen hadden zelfs geen uitkering en geen ziektekostenverzekering. Zij en hun familieleden waren voor hun bestaan volledig afhankelijk van gemeenschapsvoorzieningen.

Dat is bijzonder vreemd. We hebben het hier over MAAKINDUSTRIE. Er zal altijd behoefte blijven aan hout en cement, ook in tijden van crisis. Het grote economische succes van Trump in Amerika is dat hij de nationale kool-, staal- en auto-industrie nieuw leven heeft ingeblazen. Maar toch werden in Oostenrijk al deze mensen afhankelijk van de overheid. En dat slechts 16 jaar na de creatie van de Federal Reserve, die het begin vormde van het centrale bankenstelsel. Welkom bij het socialisme, dat zorgt voor ongelimiteerde geldcreatie, gezonde maakindustrie kapot maakt en mensen afhankelijk maakt van de overheid!



Hoop op verbetering was er eigenlijk niet. Elke poging tot restauratie zou geld gaan kosten, maar de gemeente had al schulden van rond de 1,3 miljoen schilling. De openstaande vorderingen, meestal in de vorm van gemeentelijke belastingen, bedroegen zo'n 118.000 schilling. De kans dat de verarmde bevolking die zou kunnen ophoesten was uiteraard nihil.

Hier zien we al een van de oorzaken van het probleem. Oostenrijk was, net als de rest van Europa, ten prooi gevallen aan het socialisme, met al zijn belastingen, lees: roof van burgers. Het systeem implodeerde echter en dus viel er ook niets meer te stelen van de burgers. En waar kwam die grote gemeentelijke schuld vandaan? Dat klinkt niet als een gezond monetair beleid. Maar socialisme draait op schuld - totdat deze niet meer is in te lossen, dan zakt het hele kaartenhuis in elkaar. In 2008 was dit bijna wereldwijd het geval, maar konden noodlijdende banken ternauwernood nog worden gered met grote sommen belastinggeld en uiteraard nog meer geldcreatie (quantitative easing).


Het grote probleem in de crisis na 1929 was de schaarste aan geld. Door de koersval op de beurzen hadden bedrijven en banken grote sommen geld verloren. Het weinige geld dat nog beschikbaar was, werd daardoor in rap tempo steeds meer waard. Het loonde derhalve om het geld waarover men nog beschikte niet uit te geven: aankopen werden uitgesteld. Wanneer de vraag stokt dan dalen de investeringen en stijgt de werkloosheid. Werk dat gedaan moet worden, zoals het herstel van de straten van Wörgl, bleef liggen simpelweg omdat er geen geld voor was. Dat is het algemene beeld van de crisis na 1929.

Dit is een halve waarheid. Er was in 1929 juist een OVERVLOED aan geld dat door centrale banken uit het niets gecreeerd werd. Dit leidde tot hyperinflatie, wat ten koste ging van de koopkracht van burgers. Het is een neerwaartse spiraal waarbij er alsmaar meer geld gedrukt moet worden om dezelfde waarde te vertegenwoordigen - totdat je een kruiwagen vol geld nodig hebt om een brood te kunnen kopen. Bovendien geeft dit systeem veel macht aan centrale banken om zogeheten 'boom-bust cycles' te genereren. Zij kunnen ervoor kiezen om juist enorm veel geld (quantative easing) in omloop te brengen of zeer weinig (quantative tightening). Ook kan men spelen met de hoogte van de rente op dit geld. In tijden van contractie wordt geld schaars en stijgt de waarde, in tijden van expansie wordt het alsmaar minder waard omdat er sprake is van overvloed. Het probleem destijds was niet dat er te weinig geld was maar dat het werd opgepot, waardoor er geen sprake meer was van liquiditeit, het vloeide letterlijk niet meer. Je ziet dan altijd een terugkeer naar goud en andere edelmetalen, maar dat was voor de gewone burgerij, die altijd gebruikt wordt als onderpand voor de roekeloze speculatie aan de top, niet weggelegd.



Volgens de Duitse zakenman en economisch autodidact Silvio Gesell was er nog een dieper liggende oorzaak aan te wijzen voor deze en overigens veel andere economische crises. Volgens hem zat er een weeffout in het monetaire systeem. Geld, zo stelt Gesell (overigens in navolging van Proudhon), is het meest duurzame goed dat er bestaat en is alleen al daarom meer waard dan de meeste andere goederen. Een auto verliest aan waarde naarmate hij ouder wordt en een aardappel is na een week of twee al niets meer waard. Maar het geld zelf vermindert in die periode niet van waarde. De bezitter van geld heeft dus een natuurlijk voordeel ten opzichte van de bezitter van goederen; waar de anderen hun bezittingen zien wegkwijnen of wegrotten, daar behoudt hij wat hij heeft. Zelfs wanneer er sprake is van inflatie zal het geld ten opzichte van een willekeurig ander goed, normaal gesproken, meer waard blijven.

Waar baseert die Gesell dat op? Er is helemaal geen 'weeffout' in het parasitaire monetaire systeem dat ons nu al ruim 100 jaar in economische slavernij houdt en ons opzadelt met schulden die vele generaties na ons nog steeds niet kunnen worden terugbetaald. Geld behoudt altijd zijn waarde en een auto niet? Iets concreets heeft geen waarde en iets fictiefs dat geen concrete dekking heeft wel? Wat een onzin! In tijden van crisis zie je juist dat fiat-geld in feite waardeloos papier is geworden, omdat het vertrouwen (fiat) is afgenomen. Hoezo behoudt geld dan altijd zijn waarde? Waarom denk je dat men terugvalt op goud, zilver en koper? Dat is het werkelijke geld en dat behoudt idd altijd zijn waarde, niet het monopoliegeld van centrale banken, dit is pure disinfo!



Mensen die beschikken over geld zullen verleid moeten worden om het geld uit te geven. Pas wanneer de bezitter van geld gecompenseerd wordt dan wordt het voor hem zinvol om het ook daadwerkelijk te geven. Zeker wanneer geld snel meer waard wordt, is deze compensatie moeilijk te geven waardoor de totale hoeveelheid beschikbaar geld slechts voor een deel aan de reële economie wordt besteed. Dat onttrekken van geld aan de reële economie zit volgens Gesell dus ingebakken in het monetair systeem. De economische crises zijn eerder een gevolg van deze systeemfout dan van een reeks toevallige en ongelukkige gebeurtenissen. De crisis van 1929 liet volgens hem duidelijk zien tot welke ellendige gevolgen deze systeemfout kan leiden.

Interessante woordkeuze. Mensen in het bezit van geld moeten 'gecompenseerd' worden om geld uit te gaan geven? Gecompenseerd met wat? Overheidsgeld? Ons belastinggeld dus! Dat zagen we idd in 2008, toen de banken werden gered met belastinggeld. Wat hier beschreven wordt is socialisme, wat haaks staat op natuurlijke vrijemarktwerking. Vanuit de vrije markt zouden de hout- en cementfabieken juist de redding hebben moeten betekenen voor dit plaatsje, maar alles wat verdiend werd werd door de gemeente ingepikt om hun schuld mee af te kunnen betalen! Leuk he, socialisme?



Gesell had ook een remedie. Er moest een nieuw monetair systeem komen waarin geld zijn waarde na verloop van tijd verliest, net zoals dat met andere goederen het geval is. Dat kan door het invoeren van een negatieve rente, de zogenaamde demurrage. Geld moet roesten. Wanneer geld met het verstrijken van de tijd minder waard wordt, dan wordt het zinvol het weer zo snel mogelijk uit te geven. Deze demurrage is overigens slechts een onderdeel van het totaalpakket aan radicale hervormingen dat hij voorstelde. Hij wilde niets minder dan een wereldwijde hervorming van de economie met een nadruk op een verandering van het monetair systeem.

Precies dat proces zien we nu! Vind jij het normaal dat je moet betalen als je je geld wil laten beheren door een bank? Als ik een product heb dat jij wil kopen is het logisch dat ik mijn kosten terug wil verdienen en winst wil maken om nieuwe investeringen te doen en dus betaal je mij voor mijn product. Maar een bank levert geen product, leningen zijn geen product. Dit maakt banken tot een nutsinstelling die zich helemaal niet met vrijemarktwerking moeten inlaten en dit principe op zichzelf toepassen. De taak van banken is simpel: geld van burgers beheren en ZONDER RENTE uitlenen. Als je geen product hebt hoef je ook niets te verdienen. Het klinkt allemaal leuk, maar dit hele artikel is de doodlopende weg van socialisme aan het verdedigen. Renteverlaging en negatieve rente leiden tot deflatie, waardoor het geld idd weer aan waarde toeneemt. Maar het blijft manipulatie van bovenaf (boom-bust cycles) i.p.v. natuurlijke vrijemarktwerking.



Hoewel vermaarde economen als Keynes en Fischer zich positief hebben uitgelaten over de ideeën van Gesell, is zijn theorie nooit tot de mainstream van de economie gaan behoren. Desalniettemin heeft het wel een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van complementaire geldsystemen, van geld dus dat naast een officiële staatsmunt gebruikt kan worden.

Dankzij John Maynard Keynes, een SOCIALIST, zitten we nu in de Keynesiaanse schuldeconomie. Het feit dat uitgerekend Keynes hier wel iets in zag zegt mij dat de theorie van Gesell de zoveelste variant is op socialisme. Negatieve rente behoort overigens sinds kort wel tot de mainstream economie. En het heeft ons niet positiefs gebracht, want dat doet socialisme nooit!



Al jaren voor zijn aantreden als burgemeester van Wörgl had Unterguggenberger - in de literatuur soms beter bekend als de man met de lange naam - het werk van Gesell uitvoerig bestudeerd. Hij kende ook een eerder initiatief met lokaal geld dat in Duitsland plaatsvond: het WÄRA-Tauschgesellschaft opgericht door Hans Timm and Helmut Rödiger. In 1929 startte het en al snel waren er meer dan 1000 bedrijven en talloze particulieren die elkaar betaalden in WÄRA-bonnen die per maand 1 procent aan waarde verloren. De demurrage van Gesell werd hiermee in de praktijk gebracht, zij niet op wereldwijde schaal en zonder de staatsmunt zelf te vervangen. Het was een succesvol experiment met gunstige economische effecten. Het werd uiteindelijk (in 1931) verboden door de Duitse minister van financiën Hermann Dietrich omdat deze vast wilde houden aan het monopolie van de Reichsmark.

Het werk van Gesell en het aanvankelijk succes van de WÄRA inspireerden Unterguggenberger om dezelfde truc ook in Wörgl te proberen. Hij was een briljant netwerker en al snel kreeg hij de belangrijkste ambtenaren en politici zover dat ze zijn voorstel steunden. Hun wellicht belangrijkste bijdrage was dat ze toestonden om de gemeentelijke belastingen in het nieuwe geld te laten betalen. Ook winkeliers en andere zakenmensen werden door de nieuwe burgemeester met succes overgehaald om het nieuwe geld als betalingsmiddel te accepteren.

Dus je vervangt de ene fictieve munt door de andere? En hiermee heb je een tijdelijk lapmiddel gevonden dat LIJKT te werken - totdat ook die munteenheid in elkaar klapt door hyperinflatie. En waarom werden de belastingen niet kwijtgescholden of, beter nog, voorgoed opgeheven? Socialisme gaat net zo lang goed totdat andermans geld tot de laatste cent is besteed!



Het WÄRA experiment had Unterguggenberger een belangrijke les geleerd. Zou hij beginnen met een munt die volledig los stond van de Oostenrijkse staatsmunt - de schilling - dan liep hij het risico tegen een verbod van de staat aan te lopen. Om die reden - en in feite in tegenspraak met de opvattingen van Sylvio Gesell - zorgde hij ervoor dat zijn nieuwe munt omgewisseld kon worden tegen de munt van de staat. De nieuwe munt kon zodoende geïnterpreteerd worden als een claim op het echte geld van de staat en daardoor "slechts" als een gewoon product gezien worden. Unterguggenberger's eerste actie bestond er dan ook uit om een bankrekening te openen waarop hij 32.000 Schilling stortte opdat de inwisseling ook in de praktijk mogelijk zou zijn. Een deel van dit geld kwam uit allerlei noodfondsen die de Oostenrijkse overheid beschikbaar had gesteld voor de zorg aan armen en werklozen.

Dus de nieuwe lokale munt werd gekoppeld aan de landelijke munt en om de lokale economie te herstarten werd gebruik gemaakt van een 'noodfonds' (lees: belastinggeld) voor de 'armen' en 'werkelozen' (yeah, right!) van de staat. M.a.w.: de lokale munteenheid is eigenlijk precies hetzelfde geld als dat van de staat, maar de ILLUSIE is nu gecreeerd dat het 'ons' geld is. Geld waarmee allereerst gemeentelijke belastingen en schulden moesten worden afbetaald, voordat het ten goede zou komen aan de lokale burgerij. Nu zie je ook meteen wat er mis is met al die lokale initiatieven voor een 'eigen' munt, maar ook met cryptomunten. Als je de geldcreatie wil decentraliseren is er maar 1 concrete oplossing: iedere locatie of regio zal zijn eigen goudvoorraad moeten hebben en men doet er verstandig aan het model over te nemen van een andere Oostenrijker, die wel wist waar hij over praatte, Ludwig von Mises.



Tegelijkertijd liet hij bonnen drukken die als geld zouden fungeren en die dus voor Oostenrijkse schillingen ingewisseld mochten worden (Arbeitsbesttätigungsscheine). Er kwamen bonnen van 1, 5 en 10 schilling die als betaalmiddel moesten dienen. In navolging van Gesell verloren deze bonnen hun waarde naarmate de tijd verstreek. Op de eerste dag van elke maand verloor een bon precies 1 procent van zijn waarde. Om die waardevermindering te voorkomen moest er een zegel gekocht worden (dus tegen 1% van de prijs van een bon) en op de bon bijgeplakt worden. Aan het eind van het jaar konden de bonnen weer tegen nieuwe, zegelvrije bonnen ingeruild worden. Stonden er 12 zegels op dan was de omruil kostenloos, in andere gevallen diende men bij te betalen. Op elk moment konden de bonnen, mits voorzien van voldoende zegels, omgeruild worden voor echte schillingen. De omwisselkosten bedroegen echter 2 procent. Dit uiteraard om te voorkomen dat men de bonnen te snel weer tegen echte schillingen zou inruilen.

Werd ons net niet verteld dat geld eeuwige waarde heeft? Waarom zie je in zo'n korte tijd dan inflatie ontstaan? Bonnen waar zegels bij geplakt moeten worden? Bijbetalen om nieuwe, zegelvrije bonnen te krijgen? Omwisselkosten voor staatsgeld (rente!)? Hopeloos ingewikkelde economische systemen, die bewust niet inzichtelijk gemaakt worden voor de gewone burger. Smoke and mirrors. Balletje-balletje. En natuurlijk allerlei inflationaire trucs met rappe waardevermindering tot gevolg. Klinkt als... socialisme!



De mensen die voor een van de restauratieprojecten werkten, kregen betaald in deze bonnen. Om de maandelijkse waardevermindering te voorkomen, gaven de mensen het geld weer zo snel mogelijk uit. Ook het betalen van de gemeentebelastingen was een manier om de waardevermindering te voorkomen. Het effect was inderdaad dat alle belastingen betaald werden en niet zelden zelfs ver voor de einddatum verstreken was. Het geld dat zo weer bij de gemeente terugkwam werd gebruikt als loon voor nieuw werk. Omdat veel winkeliers en bedrijven (de grootste uitzondering waren de staatsbedrijven die verantwoordelijk waren voor de post en de spoorwegen) meededen aan dit experiment en de bonnen eigenlijk altijd weer snel uitgegeven konden worden, werd ze gretig geaccepteerd. Al het loon werd in bonnen uitbetaald. De hoge omloopsnelheid, het beoogde effect van de negatieve rente, van de bonnen maakte dat dit geld in feite vele malen gebruikt kon worden. Veel sneller dan verwacht kon hij beginnen met een hele reeks van restauratieprojecten om Wörgl weer toonbaar te maken.

MAANDELIJKSE waardevermindering waardoor mensen het geld wel MOESTEN uitgeven? Razendsnelle afbetaling van schulden en belastingen? De gemeente die loon uitkeerde? M.a.w.: een systeem waarin de maakindustrie eigendom was van de overheid en de bank zich gedroeg als een producent. Dat is de omgekeerde wereld en het komt neer op de macht voor economische expansie of contractie neerleggen bij bankiers en niet bij gezonde bedrijven. Kortom, de socialisten hadden het probleem geceeerd en zij zorgden nu ook voor de oplossing. Uiteraard allemaal tijdelijk, want op de lange termijn hebben socialisten alle geld weggeroofd en stort de boel alsnog in elkaar. Dit was geen werkelijke economische hervorming, dit was een TRUC!

Het artikel besluit zowaar met een kritische kanttekening. Dit was een tijdelijke maatregel in crisistijd, de vraag is of dit ook stand had gehouden in 'gezondere' econonomische tijden. Het artikel is ook kritisch op (succesvolle) pogingen van staatsoverheden om dit soort lokale geldinitiatieven te onderdrukken. Wat mij steevast opvalt bij dit soort beschouwingen is dat er enkel geredeneerd wordt vanuit het huidige Keynesiaanse monetaire systeem en er nooit melding wordt gemaakt van een werkelijk alternatief, het libertarische model van Mises. Dit wordt ook niet onderwezen op economische opleidingen, het wordt simpelweg doodgezwegen. En zei Einstein niet ooit al dat je een probleem niet moet oplossen op hetzelfde denkniveau als waar het ontstond, omdat dit de definitie van krankzinnigheid is?

Mike
 
Ik heb er deze nacht over liggen nadenken Mike. Ik heb het inderdaad iets te vlug geplaatst in mijn enthousiasme :-)
Er zitten een paar weeffouten in het artikel, klopt, ik kom er later nog op terug, bedankt voor je reactie.
 
Je hebt idd ook een reële waarde nodig, ook op lokaal niveau, maar dat moet op te lossen zijn. Dat besefte ik ook maar je was me al voor. Een nationale bank zou in principe gedecentraliseerde eenheden kunnen opstarten op landelijk niveau (met goud bijv.), zoals jezelf ook aanhaalt.
Misschien is dit een piste die het onderzoeken waard is ?
Een beurscrisis is de facto altijd een grote geld, pardon, goudroof van reële economie naar bubble-economie en dat is deze crisis ook. -Het voor een prikje opkopen van vitale sectoren door privé-baken en corporaties. Ik zal een interessante video hieromtrent nog plaatsen, wel in het frans.
De geschiedenis van onze huidige schuldeconomie is mij wel bekend hoor Mike. Banken zijn in principe nuts-instellingen die niet in private handen zouden moeten zijn omdat ze simpelweg niet het belang van de maatschappij vooropstellen maar zichzelf. Woekeraars worden al tijden met een scheef oog bekeken.
Het artikel was ook in eerste instantie bedoeld om te laten zien dat dergelijke initiatieven wel degelijk opgestart kunnen worden en niet als een schoolvoorbeeld van HOE het zou moeten.
En bij deze is het hoe en waarom van ons huidig economisch model nog eens even kort en bondig uitgelegd.
Er zou trouwens nog een interessant topic uit kunnen voortvloeien wat je wel en niet verstaat over vrije-marktwerking.
In principe kan je zulke private banken ook beschouwen als een vehikel van dit systeem want het is een natuurlijk, organisch gegeven dat je zulke entiteiten in je economie krijgt. Louter en alleen omdat je nu éénmaal mensen hebt die lak hebben aan bepaalde waarden in een maatschappij.
De crisis in 2008 kon juist mede ontstaan door een deregulering van de bankensector. Het doorbreken van de Glass-steagal act en nog andere beschermingsmechanismen die juist door de overheid werden ingebouwd. Het is dus maar wat je juist onder vrije markt en socialisme verstaat.
Je kan immers vanuit darwiniaans standpunt evengoed argumenteren dat alle staatsbemoeienis uit den boze is en een maatschappij zichzelf wel op een natuurlijke wijze organiseert op de juiste manier. Dat blijkt helaas in de realiteit nogal tegen te vallen ..
Paradoxaal genoeg leidt dit juist tot monopolies en mega-conglomeraties waar elk privé-initiatief in de kiem gesmoord wordt.
Ik ga die Mises is bestuderen, thx voor de tip.
Dat een maakindustrie in overheidshanden niet werkt moge duidelijk zijn. En dat nutsbedrijven in privé-handen geven ook niet zo'n goed idee is, is ook wel duidelijk.
 
Interessant gegeven in de uitzending was ook dat je op de argumentatie van David Icke weinig kunt aanmerken maar het nalaat om zelf oplossingen aan te reiken. Dat is mij ook opgevallen. Terwijl je dat toch zou verwachten bij hem ?
 
Het artikel was ook in eerste instantie bedoeld om te laten zien dat dergelijke initiatieven wel degelijk opgestart kunnen worden en niet als een schoolvoorbeeld van HOE het zou moeten

Ik zie het niet gebeuren. Goud is te kostbaar en waardevol om te decentraliseren. Alle munteenheden, echt of virtueel, die geen goudkoppeling hebben zijn wat de gek ervoor geeft en dus geen haar beter.



Er zou trouwens nog een interessant topic uit kunnen voortvloeien wat je wel en niet verstaat over vrije-marktwerking.
In principe kan je zulke private banken ook beschouwen als een vehikel van dit systeem want het is een natuurlijk, organisch gegeven dat je zulke entiteiten in je economie krijgt. Louter en alleen omdat je nu éénmaal mensen hebt die lak hebben aan bepaalde waarden in een maatschappij.

Heel simpel, de vrije markt is uitwisseling van diensten en goederen door BEDRIJVEN. Een bank is geen bedrijf, maar een nutsinstelling. Banken dienen genationaliseerd te worden om te voorkomen dat ze zich als bedrijven gaan gedragen en daarmee onnatuurlijke controle uitoefenen op de economie en dus de markt niet vrij maken.



De crisis in 2008 kon juist mede ontstaan door een deregulering van de bankensector. Het doorbreken van de Glass-steagal act en nog andere beschermingsmechanismen die juist door de overheid werden ingebouwd. Het is dus maar wat je juist onder vrije markt en socialisme verstaat.

Exact. Banken moeten gereguleerd worden door de overheid, net zoals de overheid er middels anti-trustwetten op moet toezien dat er geen grote corporaties ontstaan die alles opslokken. De overheid heeft maar 1 taak als het om de economie gaat: vrij en eerlijk handelsverkeer garanderen en mogelijk maken. Zie ook het model van Mises.



Je kan immers vanuit darwiniaans standpunt evengoed argumenteren dat alle staatsbemoeienis uit den boze is en een maatschappij zichzelf wel op een natuurlijke wijze organiseert op de juiste manier. Dat blijkt helaas in de realiteit nogal tegen te vallen ..

Dat wordt anarchokapitalisme genoegd. Deze lui zijn ook tegen de vorming van een leger en vertrouwen uitsluitend op milities die door de bevolking zelf worden gevormd. Is even kansloos als anarchocommunisme. Ik geloof niet in anarchie, niet aan de linkerkant en niet aan de rechterkant. Ik geloof in een kleine overheid die middels een grondwet geschreven vanuit het perspectief We The People aan banden wordt gelegd. Zij moeten ons vrezen en niet andersom!

Mike
 
Zo denk ik er ook over. Die grondwet zou als schoolvoorbeeld kunnen dienen om te vertrekken inderdaad (of om ze terug in ere te herstellen, hoe dat je het bekijk).
 
Geduld, – Geloof, – & – Vertrouwen, …

-GEDULD-
Als we iets geleerd hebben de afgelopen dikke 2,5 jaar is het geduld hebben als we het over Q hebben. Iedere bewuste wereldburger is wel op de hoogte van zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, vermoedens, intuïtie, achterdocht, boosheid, alle emoties spelen mee in dit gebeuren. “Ik zie niets gebeuren met dat mysterieuze Q en al die aanwijzingen die steeds weer niet blijken uit te komen. Om gek van te worden”, … Boom !!

Is dat niet exact de bedoeling van Q om de tegenstanders, zo je wilt -de vijand- steeds weer op het verkeerde been te zetten, laten reageren op alweer een valse aanwijzing, al zijn kruit verschietend. … Boom !!

En moeten de Anons niet in de grote boze buitenwereld bewijs verzamelen met de Q aanwijzingen omdat bepaalde documenten geclassificeerd zijn en dus niet bruikbaar voor een rechtbank. En we weten dat rechtszaken zich jaren voort kunnen slepen als het huiswerk niet goed gedaan is. Goede voorbereiding is de sleutel, … Boom !!

Enkele honderden jaren van misdaad en onrecht rechtbreien waarbij de handlangers zich verborgen hebben in alle rangen en standen van de regering tot in de lagere rangen, met allemaal mogelijkheden om zaken te vertragen, uit te lokken en om te buigen. Hoe moet je die mensen uit de tent lokken zodat zij zichzelf bloot geven, … Boom !!

En dan zijn er de afhakers, die hun geduld verloren hebben. Ze zijn dan ook vaak het geloof en vertrouwen kwijt. Op zoek naar de Psyop speuren ze naar de andere kant van de medaille om hun nieuw verworven kijk duidelijk te maken. Daarmee de -believers- hun standpunten versterken als ze weer een onweerlegbare aanwijzing ontdekken die hun vertrouwen bevestigt … Boom !!

Als jouw geduld op de proef gesteld wordt, waar uiteindelijk geen consequenties aan verbonden zijn, wat doet dat dan met het geduld van de tegenstanders die alle mogelijk zoeken om het gevaar af te wenden, het naderende einde, … Boom !!

-GELOOF-

https://gedachtenvoer.nl/2020/04/15/geduld-geloof-vertrouwen/
 
Peter zit in een uitkering situatie, altijd lastig als je wilt bijdragen, ... (afhankelijkheid)

Reactie van P.A. Triot, …

Elke dag krijg ik wel reacties per mail en WhatsApp. Soms een link naar iets waar ik nog geen weet van heb, meestal van zaken die je al tot in de treuren bekeken en onderzocht hebt. Er zijn ook mensen bij die zelf hun steentje bijdragen. Hieronder de Mail van Peter, ..

Beste Henk

Proficiat met 200 uitzendingen!!

Hopelijk kom je in en om je huis toe aan permacultuur werk. Ik zou begin mei vertrekken naar Hongarije. Het lijkt dat er wellicht een gaatje kan zijn, want ik heb een permanente verblijfsvergunning voor dat land en enkele grote grensovergangen Deu-Aut zijn gecontroleerd open.

Ga nu dus door met alle voorbereidingen voor de reis en kluswerk. Als dat compleet is zoek ik het in detail uit, of ik alle grenzen over kan en Hongarije in mag. Goed zoeken wat mijn verhaal moet zijn om de grenzen te mogen passeren.

En er komt een moment dat [ze] de ophokplicht niet meer kunnen handhaven en hydroxy chloroquine viraal gaat …. ik heb via jullie forum via link van Gezond Gestel nog MMS te pakken gekregen. Verwacht het niet nodig te hebben want mijn immuunsysteem is de afgelopen jaren flink hersteld. Vroeger altijd griep, verkouden etc, nu al jaren niet of nauwelijks merkbaar.

https://gedachtenvoer.nl/2020/04/16/reactie-van-p-a-triot/

 
Het journaal is nu 100% -PROPAGANDA- dus kijken is overbodig !!

Als je al lang veel spelletjes doorziet was het nog wel eens interessant om iets van de -ander nieuws- verslaggeving te kijken. Nu kan je de journaals wel overslaan, totale propaganda van de allereerste tot de allerlaatste seconde en allemaal over, … juist dat !! -Het Virus-

“Het”, … kan niet overgedragen worden via contact en voor “het” bestaat nu dus een geneesmiddel van zegge € 20,00 euro en het is dan ook voor 100% duidelijk wie het alternatief nieuws nooit volgt, de propaganda junks met mondkapjes en de belachelijk veel afstand houders.

Professor Didier Raoult publiceert resultaten van een onderzoek naar de behandeling met hydroxychloroquine bij 1061 patiënten 973 van hen waren genezen binnen 10 dagen, 46 kwamen op de IC en 5 van hen overleden) – (aan onderliggende oorzaken ? Dit onderzoek krijg je echter nooit te zien in het propaganda journaal. Lees hier meer

Meer en meer mensen zien dat nu ook wel en draaien hun rug naar de journaals en eenmaal hieraan gewend zie je die kijkers niet vaak meer terug. Ze ontdekken de mogelijkheden om zelf het nieuws bij elkaar te sprokkelen. En natuurlijk zien de alternatieve media dat in de bezoekersaantallen terug, zeker nu ook nog eens een groot deel van de wereldbevolking, zoals iemand het noemde “ophokplicht” heeft, huisarrest of zo je wilt in #lockdown zit.

Het is wel grappig te noemen nu dat de media zich niet meer met enige andere wereldzaak bezig houdt al die andere onblusbare regio’s totaal niet meer nieuwswaardig zijn zoals het midden oosten en Turkije bijvoorbeeld.

https://gedachtenvoer.nl/2020/04/17/het-journaal-is-nu-100-propaganda-dus-kijken-is-overbodig/
 
Vanmorgen het bovenstaande artikel gedeeld via NEXTdoor waar ik nog steeds beheerder ben van de buurt. Iemand uit Made heeft ervoor gezorgd dat ik 15 dagen geblokkeerd ben. Mooi moment om mij af te melden van nextdoor. Ik kreeg elke keer al een popup als het woord corona in de tekst voorkwam. Wilt u deze bijdrage wijzigen of plaatsen. Big Brother overal aanwezig
 
@henkie
idd, schijnt niets meer te gebeuren in de wereld, niet in het midden-oosten, niets aan de grenzen van de EU ..
over de social distancing van hordes migranten ook geen woord, noch over onze moslim-medeburgers die schijt hebben aan alle deze "regels" in hun getto's en daarbuiten ..
Nul berichtgeving hieromtrent
Inclusiviteit, iemand ?
 
dotcom.radio aflevering 121 van 19-04-2020

Deze week in aflevering 201. positiviteit zaaien levert ook positieve bijdragen op, waar waren al die mensen al die tijd. Bijdragen luisteraars met o.a. de collectieve mindset – Corona en hoogverraad – Geduld, geloof en vertrouwen – Noodtoestand in de VS en meer, .. 

https://gedachtenvoer.nl/2020/04/19/dotcom-radio-aflevering-121-van-19-04-2020/
 
De 21,3 miljoen vermiste smartphone gebruikers van China

Recent deden verhalen de ronde dat het aantal doden door het Corona virus vele malen hoger was in China dan men ons wilde laten geloven. Een meer aannemelijke verklaring is echter dat de Chinezen hun telefoonabonnement gewoon massaal dumpen.

https://gedachtenvoer.nl/2020/04/20/de-213-miljoen-vermiste-smartphone-gebruikers-van-china/
 
Crisis: Gaan de geldpersen aan voor ‘ons’ of wordt het toch (weer) uitpersen?

De overheid gooit het land op slot en een onderdeel van diezelfde overheid heeft de persen al klaar staan, nee helaas geen geldpersen, die gaan alleen ‘aan’ voor de banken. Het zijn de citroenpersen en daarmee gaat de belasting (dienst) ons een schijnoplossing bieden waardoor we nog jaren en jaren uitgeperst zullen worden.

https://gedachtenvoer.nl/2020/04/20/crisis-gaan-de-geldpersen-aan-voor-ons-of-wordt-het-toch-weer-uitpersen/
 
Deze week werd ik weer geïnspireerd door forumleden om dit artikel te schrijven. Gesprekken voeren met mensen, maar zoals veelal werden er gelijk andere zaken meegenomen, ...

Het collectieve bewustzijn voeden

Hoe laat je mensen ontdekken dat ze domme praat verkopen, zelfs heel geleerde mensen?

Elk gesprek heeft vanaf nu als doel mensen mee te laten liften in een flow van positief bewustzijn. Ze mogen echter zelf het antwoord geven waar ze op dit moment zijn en, … of ze er al klaar voor zijn of ze mee willen liften?

Als je van alles over de huidige wereld leest en je doet je stinkende best om alle eindjes aan elkaar te knopen dan ben je al gauw enkele jaren verder voordat je het een beetje begint te snappen. Daarna duurt het nog heel wat jaartjes meer, voordat je zover bent dat je dit in je eigen woorden kan uitleggen aan een ander. Maar, wat als je die kennis wilt over brengen naar iemand anders, dan loop je maar al te vaak tegen een muur op van onbegrip.

Soms is dat best lastig en voor jezelf een leertraject om kennis overdracht te doen vooral als je zaken verkeerd ziet gaan. Iedereen is niet gezegend met leraarstalent zelfs veel leraren niet.

Als allereerste moet je voor jezelf goed bedenken dat het niet jouw taak is om iedereen te helpen, maar iedereen kan wel -iemand- helpen. Als, … als die persoon geholpen wil worden?

https://gedachtenvoer.nl/2020/04/22/het-collectieve-bewustzijn-voeden/
 
Prachtig artikel weer Henk en zo herkenbaar. We worstelen er allemaal mee, zelfs de oude rotten in het vak:
?s=20
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.549
Berichten
555.689
Leden
8.669
Nieuwste lid
BiancKus
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan