do 04 feb 2016, 00:54
Veel kankerpatiënten niet betrokken bij chemo-besluit
door René Steenhorst
AMSTERDAM -
Ruim de helft van de ooit met chemotherapie behandelde (ex-)kankerpatiënten is niet te spreken over de langetermijneffecten van deze middelen. De vaak nog late bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld huid- en darmproblemen, vielen hen dikwijls tegen.
Dat blijkt uit onderzoek van PLUS Magazine, in samenwerking met de stichting kanker.nl en de Universiteit van Amsterdam (UvA). De enquête onder ruim elfhonderd 50-plussers vond plaats vanwege Wereldkankerdag, donderdag. Bijna de helft van de patiënten (45 procent) constateert na de behandeling dat zij méér hadden willen weten over die effecten, die zich maanden of soms nog jaren na de behandeling kunnen voordoen.
Conclusie van het onderzoek: patiënten weten te weinig over hun chemotherapie, zowel vóór, tijdens als na de behandeling. ,,Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden”, stelt kanker.nl . ,,Informatie, kennis en ervaringen van anderen, helpen om de behandeling beter te doorstaan.” En Julia van Weert, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA, voegt daaraan toe: ,,Velen (54 procent) weten niet dat ze het ziekenhuis moeten bellen wanneer zich bijvoorbeeld koorts voordoet. Dat kan namelijk ernstige complicaties geven.”
'Time-out'
Een derde van de patiënten bleek geheel niet betrokken bij het doktersbesluit om tot chemotherapie over te gaan. Circa 86 procent van de patiënten uit het onderzoek verklaarde: ,,Het stond van meet af aan vast dat ik met chemotherapie behandeld zou worden. Dat was nu eenmaal ’het beste voor me’, werd me gezegd”. Bijna een kwart (23 procent) kreeg geen enkele informatie over de (effecten van) chemo.
Patiënten zouden zich vrij moeten voelen een ’time-out’ te vragen. Zodat zij alle informatie op zich kunnen laten inwerken om sámen met de arts een afgewogen besluit te nemen over de te volgen behandeling, stelt Kanker.nl . ,,Als patiënten weten dat ze bedenktijd kunnen vragen, is die tijd te gebruiken om wel goede informatie te vergaren over voor- en nadelen, alternatieven, alarmsignalen en zelfhulptips met betrekking tot chemotherapie,” zegt Marjolijn Swart van Kanker.nl. ,,Veel patiënten denken dat die tijd er niet is, maar die is er vaak wel. Een week wachten kan niet altijd kwaad. Wij adviseren patiënten hun arts hiernaar te vragen.”
http://www.telegraaf.nl/gezondheid/25139445/__Gevolgen_chemo_vallen_vaak_tegen__.html /
http://www.leefbewust.com/2016/nieuws/040216.html