Nou, met Selenium ook maar oppassen want in de laatste nieuwsbrief van Juglen zijn daar ook wat nadelen aan verbonden:
Beste lezer,
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van de belangrijkste mineralen tegen kanker is selenium. Een grote studie van de Universiteit van Maastricht bracht dat recent nog aan het licht. Inmiddels is ook duidelijk dat Nederland één van de landen is met het minste selenium in de bodem. Wat kunnen we daaraan doen?
De dieren zijn zo gezond als het voer dat ze te eten krijgen. De planten die als voer dienen zijn zo gezond als de bodem is. Wij mensen eten dier en plant. We zijn enorm afhankelijk van een goede kwaliteit van de bodem. Helaas zijn we de bodem massaal aan het vernaggelen. Kunstmest, bestrijdingsmiddelen, monoculturen en mestinjectie zijn aan de orde van de dag. Dit heeft grote gevolgen voor plant en dier. Eén van die gevolgen is dat de hoeveelheid selenium drastisch is afgenomen, vooral in Nederland. Een recente meta-analyse (grote selectie van heel veel studies), liet zien dat bij mannen met een hogere hoeveelheid selenium in het bloed, prostaatkanker minder voorkwam. Dit is een voorbeeld van vele onderzoeken die in deze richting wijzen.
Een tekort aan selenium kan ontstekingsreacties teweeg brengen, waardoor artritis, depressie en vermoeidheid kunnen optreden. Selenium is een onderdeel van meerdere antioxidant-enzymen, die ons lichaam maakt om zich te verweren tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve deeltjes die ons DNA kunnen beschadigen. Een voordeel is dat selenium andere zware metalen in onze voeding minder giftig maakt. Selenium drukt deze tijdens de opname weg, zodat ze via de darmen weer uitgescheiden worden. Selenium is ook van belang bij de vorming van schildklierhormonen. Een tekort aan schildklierhormonen kan weer leiden tot een vertraagd metabolisme, met overgewicht als gevolg.
Moeten we nu massaal de hoeveelheid selenium die we binnenkrijgen vertienvoudigen door het slikken van supplementen? Bij het bovenstaande stukje spinnen supplementverkopers namelijk garen. Ik wil je dan toch waarschuwen. Voor een nieuwsbrief kan ik soms dagen grasduinen in wetenschappelijke studies. Bij selenium kwam ik tegen dat een teveel ook weer ongunstig is. Dat komt omdat selenium de ontgiftende enzymen glutathionperoxidase 1, katalase en metallothioneïne verhoogt. Deze enzymen kunnen de ongevoeligheid voor insuline doen toenemen en werken daarmee diabetes type 2 significant in de hand. Bovendien is selenium in vrije vorm giftig. Meer is dus niet altijd beter.
De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van selenium is voor volwassenen ongeveer 50 – 60 microgram. In supplementen zit meestal meer dan 200 microgram, dus te veel. Waarom de samenstellers van multivitamines zo overdrijven in doseringen heb ik nooit begrepen. Dit is voor mij weer een reden om te kiezen voor natuurlijke multivitamines, want die bevatten niet alleen goed opneembare vormen, ook de hoeveelheden zijn lager. Mocht je toch voor een synthetische vorm gaan, dan is L-seleno-methionine de beste keuze.
Gelukkig kunnen we selenium ook uit onze voeding halen. Zo zijn paranoten een zeer goede bron met maar liefst 83 microgram per paranoot! Koop overigens nooit noten die afkomstig zijn uit Amerika, want die zijn verplicht behandeld met o.a. schimmeldodende bestrijdingsmiddelen. Noten uit Europa of Zuid-Amerika kunnen wel veilig zijn. Een goed alternatief is om te kiezen voor biologische noten. Andere natuurlijke bronnen van selenium zijn vis, zonnebloempitten (ook kiemen ervan!), chiazaad en paddenstoelen zoals champignons. Vaak wordt vlees als bron van selenium aangeraden, maar selenium zit vooral in gefokt vlees doordat het kunstmatig aan het vlees wordt toegevoegd. De exact gebruikte vorm is daarmee onduidelijk en laat ik daarom liever staan. Beter kun je dan kiezen voor grasgevoerd wildvlees. Hoewel de seleniumwaarden dan een stuk lager zijn, is het gehalte aan omega 3 juist weer hoger.
Ik kom regelmatig tegen dat mensen verzanden in details. Dan wordt er tweemaal daags selenium geslikt tegen kanker, maar daarmee wordt dan het geheel uit het oog verloren. Aan kanker liggen meer risicofactoren ten grondslag. Lichaamsbeweging, goed slapen, voldoende water drinken, genoeg groenten eten, om er een paar te noemen. Je zou het misschien niet zeggen, maar we weten eigenlijk nog helemaal niks over voeding. De mensheid heeft nu zo’n 12.000 voedingsstoffen in ons eten benoemd, maar er zijn er naar schatting meer dan 120.000. Deze onbekende voedingsstoffen hebben een invloed op ons lichaam, maar welke weten we nog niet precies. Daarom kunnen we maar het best veel onbewerkte voedingsmiddelen zoals verschillende groenten eten. Dan hebben we ongemerkt profijt van meer dan 120.000 actieve stoffen.
Beste lezer,
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van de belangrijkste mineralen tegen kanker is selenium. Een grote studie van de Universiteit van Maastricht bracht dat recent nog aan het licht. Inmiddels is ook duidelijk dat Nederland één van de landen is met het minste selenium in de bodem. Wat kunnen we daaraan doen?
De dieren zijn zo gezond als het voer dat ze te eten krijgen. De planten die als voer dienen zijn zo gezond als de bodem is. Wij mensen eten dier en plant. We zijn enorm afhankelijk van een goede kwaliteit van de bodem. Helaas zijn we de bodem massaal aan het vernaggelen. Kunstmest, bestrijdingsmiddelen, monoculturen en mestinjectie zijn aan de orde van de dag. Dit heeft grote gevolgen voor plant en dier. Eén van die gevolgen is dat de hoeveelheid selenium drastisch is afgenomen, vooral in Nederland. Een recente meta-analyse (grote selectie van heel veel studies), liet zien dat bij mannen met een hogere hoeveelheid selenium in het bloed, prostaatkanker minder voorkwam. Dit is een voorbeeld van vele onderzoeken die in deze richting wijzen.
Een tekort aan selenium kan ontstekingsreacties teweeg brengen, waardoor artritis, depressie en vermoeidheid kunnen optreden. Selenium is een onderdeel van meerdere antioxidant-enzymen, die ons lichaam maakt om zich te verweren tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve deeltjes die ons DNA kunnen beschadigen. Een voordeel is dat selenium andere zware metalen in onze voeding minder giftig maakt. Selenium drukt deze tijdens de opname weg, zodat ze via de darmen weer uitgescheiden worden. Selenium is ook van belang bij de vorming van schildklierhormonen. Een tekort aan schildklierhormonen kan weer leiden tot een vertraagd metabolisme, met overgewicht als gevolg.
Moeten we nu massaal de hoeveelheid selenium die we binnenkrijgen vertienvoudigen door het slikken van supplementen? Bij het bovenstaande stukje spinnen supplementverkopers namelijk garen. Ik wil je dan toch waarschuwen. Voor een nieuwsbrief kan ik soms dagen grasduinen in wetenschappelijke studies. Bij selenium kwam ik tegen dat een teveel ook weer ongunstig is. Dat komt omdat selenium de ontgiftende enzymen glutathionperoxidase 1, katalase en metallothioneïne verhoogt. Deze enzymen kunnen de ongevoeligheid voor insuline doen toenemen en werken daarmee diabetes type 2 significant in de hand. Bovendien is selenium in vrije vorm giftig. Meer is dus niet altijd beter.
De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van selenium is voor volwassenen ongeveer 50 – 60 microgram. In supplementen zit meestal meer dan 200 microgram, dus te veel. Waarom de samenstellers van multivitamines zo overdrijven in doseringen heb ik nooit begrepen. Dit is voor mij weer een reden om te kiezen voor natuurlijke multivitamines, want die bevatten niet alleen goed opneembare vormen, ook de hoeveelheden zijn lager. Mocht je toch voor een synthetische vorm gaan, dan is L-seleno-methionine de beste keuze.
Gelukkig kunnen we selenium ook uit onze voeding halen. Zo zijn paranoten een zeer goede bron met maar liefst 83 microgram per paranoot! Koop overigens nooit noten die afkomstig zijn uit Amerika, want die zijn verplicht behandeld met o.a. schimmeldodende bestrijdingsmiddelen. Noten uit Europa of Zuid-Amerika kunnen wel veilig zijn. Een goed alternatief is om te kiezen voor biologische noten. Andere natuurlijke bronnen van selenium zijn vis, zonnebloempitten (ook kiemen ervan!), chiazaad en paddenstoelen zoals champignons. Vaak wordt vlees als bron van selenium aangeraden, maar selenium zit vooral in gefokt vlees doordat het kunstmatig aan het vlees wordt toegevoegd. De exact gebruikte vorm is daarmee onduidelijk en laat ik daarom liever staan. Beter kun je dan kiezen voor grasgevoerd wildvlees. Hoewel de seleniumwaarden dan een stuk lager zijn, is het gehalte aan omega 3 juist weer hoger.
Ik kom regelmatig tegen dat mensen verzanden in details. Dan wordt er tweemaal daags selenium geslikt tegen kanker, maar daarmee wordt dan het geheel uit het oog verloren. Aan kanker liggen meer risicofactoren ten grondslag. Lichaamsbeweging, goed slapen, voldoende water drinken, genoeg groenten eten, om er een paar te noemen. Je zou het misschien niet zeggen, maar we weten eigenlijk nog helemaal niks over voeding. De mensheid heeft nu zo’n 12.000 voedingsstoffen in ons eten benoemd, maar er zijn er naar schatting meer dan 120.000. Deze onbekende voedingsstoffen hebben een invloed op ons lichaam, maar welke weten we nog niet precies. Daarom kunnen we maar het best veel onbewerkte voedingsmiddelen zoals verschillende groenten eten. Dan hebben we ongemerkt profijt van meer dan 120.000 actieve stoffen.