Meteen maar even een onderzoeksprojectje erbij pakken:
Ik heb al jaren af en aan last van m'n rug (vooral onderrug) en pijn in het bekkenbodemgebied. Erg irritant en afgelopen vrijdagavond was het weer behoorlijk raak, dus toch maar eens even uitgezocht wat dat kan zijn.
Eerst gezocht op de chelation group, omdat kwik me toch het meeste parten speelt, dus ik schat dat dit hier ook mee te maken heeft. Ik las daar dat meerdere mensen ook last ervan hebben en dat oxaalzuur de boosdoener was bij sommigen.
Ok, oxaalzuur dus...
Gezocht en ik vond onder andere de volgende info:
Typically, when your gut is healthy, it doesn't absorb much of the oxalates from your diet. And oxalates are usually metabolized by the good bacteria in your gut (if you have them) or are eliminated in your stool. However, when oxalates meet up with damaged tissues, they bind with calcium and crystallize—causing irritation and pain.
This either causes or increases inflammation.
A history of heavy or even recent antibiotic use can increase the body's risk of dietary oxalate damage. The reason being is that antibiotics wipe out beneficial bacteria in the inner ecosystem, needed to break down oxalates. These good bacteria must be replenished after any antibiotic cycle.
Daar ik in 2013 7 maanden aan de antibiotica zat (ik vertrouwde toen helaas nog op een arts), lijkt me oxalate damage niet onwaarschijnlijk.
Maar er is meer:
It can be particularly painful when the crystals implant themselves in areas where they prevent other material from passing through (such as in your digestive tract). Additionally, in the case of a permeable or “leaky” gut, excess oxalates are absorbed into your body. This overload is linked to several health issues, including fibromyalgia, autism, kidney stones, vulvodynia, and hypothyroidism, just to name a few.
Lekkende darm helpt ook niet mee dus.
Hier het hele verhaal plus welke voeding veel en weinig oxaalzuur bevat:
http://bodyecology.com/articles/boiling-your-vegetables-low-oxalate-solution-reduce-pain.php
Afgelopen vrijdag toen ik zo'n last kreeg, had ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens broccoli gegeten en broccoli bevat veel oxaalzuur.
Verder las ik nog dat candida er ook voor zorgt dat oxaalzuur minder goed wordt afgebroken. Dus toch ook weer een connectie met de kwik, want m'n overmatige candida wordt veroorzaakt door de kwik (en de antibiotica).
Check, check en nog eens check dus. Ik had vorig jaar ook tweemaal een blaasontsteking, wat te maken kan hebben met gekristalliseerd oxaalzuur (nierstenen).
Oxaalzuurhoudend voedsel maar eens beperken dan (geen bataat, olijven, etc ? ) en kijken hoe dat voelt. Groente koken (in plaats van stomen wat ik vaak doe) reduceert oxaalzuur ook.
Als je oxaalzuur-inname onder een bepaalde drempel komt, gaat je lichaam (net als bij kwik) de oxaalzuur dumpen:
Simply put, the word “dumping” is a sort of catch-all term for the body’s process of detoxifying oxalates. Dumping symptoms can range from mild to severe, and may not even be noticeable, depending upon the an individual’s chemistry. Dumping usually occurs when someone’s oxalate intake drops below a certain threshold and stays there for a few days (or longer). This threshold for oxalate intake differs for each person. Likewise, each person’s experience of dumping will differ depending upon their stores of certain vitamins, minerals and of course oxalates.
http://oxvox.com/oxalate-dumping-symptoms-what-to-expect/
Eens kijken of dit door het spam-filter van het forum komt...
Mark