Even een update van het één en ander. Het is nogal lang, dus ik heb het in hoofdstukken ingedeeld.
(FDC = Frequent Dose Chelation = ‘kwikdetox forum’)
Afgelopen weekend heb ik chelatieronde 31 afgerond (9,25 mg ALA). De chelatie zelf gaat wel goed, het is de combinatie met voedselintoleranties die het soms lastig maakt. Het is dus opletten dat ik, vooral tijdens een ronde, niet of weinig ‘fout’ voedsel (met salicylaten/zwavel (thiols)/exorfines/oxaalzuur) tot me neem. Als ik dat wel doe, heeft m’n lever het nog moeilijker en in combinatie met het verwerken van de losgekomen kwik, kan het dan erg zwaar worden.
Zeker als de galstroom niet goed loopt (60-70% van het kwik verlaat via gal (ontlasting) het lichaam). Dus de lever en z’n galstroom moeten goed ondersteund worden.
Salicylaten
Maar omdat ik gevoelig ben voor salicylaten, kan ik aardig wat dingen die normaal gesproken goed voor m’n lever zouden zijn, niet (of weinig) meer nemen. Mariadistel, artisjok, Zweedse kruidenbitter en witlof vallen hierdoor af. Glycine wat ook de lever ondersteunt en galstroom bevordert, werkt wel goed bij me, net als gelatine van Great Lakes.
Om wat symptomen te noemen als m’n salicylaten-emmer overloopt: misselijkheid, ademhalingsproblemen en als ik ver over de grens ga: griepverschijnselen, verhoging, verstopte oren, neus begint te druppelen, prut in ogen, (hardere) piep in oren, vaak moeten plassen (ook ’s nachts).
Bovendien ben ik er achter gekomen dat er een link is tussen gevoeligheid voor salicylaten en fibromyalgia, wat een aantal van m’n klachten verklaard. Dat is dan een voordeel van al het speurwerk: ik snap steeds beter waar de klachten vandaan komen en wat de triggers zijn.
Gelukkig lees ik op FDC veel verhalen dat die gevoeligheden meestal na een periode van chelatie weer verdwijnen of in ieder geval een stuk verminderen. Gaat meestal in golfbewegingen.
Voor diegenen die ook gevoelig zijn voor salicylaten:
Eerder had ik het al over de
Food Guide om te kijken welk voedsel salicylaten bevat, maar ik heb nu ook een lijst gevonden waar een heleboel ingrediënten vermeld staan. Groen is ok, rood niet:
http://www.fibromyalgie-guaifenesin.info/en/salsearch/list-of-ingredients/
Hier nog een lijst (pdf’s) met cosmetica en dat soort dingen:
http://www.fibromyalgiatreatment.com/salicylate-free-product-lists.html
Kwik zorgt voor een onbalans in de lever-fases, wat die voedselgevoeligheden kan verklaren, maar ook bijvoorbeeld MCS (vaak door kwik+arsenicum): lever-fase 1 loopt te snel en fase 2 loopt te langzaam, waardoor er een ophoping van (giftigere) afvalstoffen ontstaat.
Glycine en taurine versnellen bijvoorbeeld één van de processen van fase 2. Om fase 1 te vertragen, kun je bijvoorbeeld grapefruitsap nemen. Omdat dat veel salicylaten bevat, heb ik nu echter niacinamide (vitamine B3) besteld wat ook fase 1 vertraagd. In Amalgam Illness van Andy Cutler staat een heel overzicht hiervan.
Overigens niet niacin nemen, want dan flush je de pan uit! Ik werd in ieder geval zo rood als een kreeft en kreeg het erg warm toen ik het een tijd geleden probeerde. Niacinamide is non-flush.
Schildklier
Vorig jaar had ik al eens geprobeerd om met een schildklier extract (Thyro-Gold) m’n schildklier weer wat aan te zwengelen, nadat ik m’n bijnieren had ondersteund met adrenal cortex. Maar toen ik het nam, konden m’n bijnieren het nog niet aan.
Nu is na ruim een half jaar m’n lichaamstemperatuur weer behoorlijk stabiel na zo’n 450 mg Thorne adrenal cortex en heb ik weer 150 mg Thyro-Gold geprobeerd en na 2 dagen duikt m’n temperatuur weer naar beneden (3 uur na opstaan: 35,3 graden).
Omdat het maar 150 mg schildklier extract is en m’n bijnieren stabiel waren, snapte ik niet waarom dit weer gebeurde. Tot ik keek bij de ingrediënten en zag dat er 25 mg coleus forskohlii in zit per capsule. En dat bevat…… salicylaten!
Dus wellicht heeft dat m’n bijnieren zo’n klap gegeven. Verklaart ook waarom de klap pas na 2 dagen kwam. De salicylaten bouwden op in m’n lichaam en na 2 dagen ging het over de drempel.
Ik ga nu op zoek naar een schildklier extract van goede afkomst zonder salicylaten. Dan weet ik zeker waar het aan ligt: m’n bijnieren nog niet sterk genoeg of de salicylaten. Niet veel keus zie ik. Nutri-Meds is het enige schildklier extract wat ik kan vinden en iHerb verkoopt Nutri-Meds niet meer helaas. Andere tips zijn welkom.
Zelfde verhaal met Prescript Assist probiotica. Dit was de sterkste probiotica die ik heb gebruikt tot dusver, maar ik was telkens misselijk als ik het nam plus weer zo’n ongemakkelijke ademhaling. En ja hoor: zit ook salicylaten in (bamboe vulgaris).
Snotver…
Ik gebruik nu meerdere keren per dag Bio-Kult en dat zal best wat doen, maar het is toch niet zo sterk als Prescript Assist of DPP-IV van Exendo.
VSL#3 is sinds kort weer leverbaar in Nederland en dat bevat heel veel probiotica (450 miljard bacteriën per dosis), maar is duur. Misschien ooit eens als een kuur proberen.
Even een tussenweg genomen met
deze probiotica. Bevat 30 miljard bacteriën per capsule. Doe ik het voor ;-)
Taurine
Omdat nogal wat leverondersteunend voedsel/kruiden/supps zijn afgevallen, ben ik op zoek naar wat anders, zonder salicylaten. Taurine ondersteunt de lever en bevordert de galstroom. Als je een laag taurine gehalte in je lichaam hebt, kun je baat hebben bij taurine en sommigen op FDC melden dat ze helderder in hun hoofd worden en een betere gemoedstoestand ervaren.
Dus dat ging ik ook maar eens proberen.
Als je echter al voldoende of teveel taurine in je lichaam hebt, dan zal suppletie van taurine je een onaangenaam gevoel geven (prikkelbaarder, angstiger, etc.). Ik heb kennelijk genoeg taurine, want ik kreeg die symptomen en kon ook ’s nachts niet meer goed slapen (opgejaagd gevoel), dus daar ben ik weer mee gestopt. Misschien later nog eens proberen. Galstroom ging wel als een tierelier ermee: hele donkere ontlasting.
Ik kan onderhand een garage sale beginnen met al die supplementen die voor mij (nu) niet werken
Maagzuur
Ik neem al een tijd Betaine HCL om m’n maagzuur tekort weg te werken. Nu moest ik de laatste tijd veel opboeren en voelde maagzuur naar boven komen. Dit was waarschijnlijk een teken van een maagzuurtekort. Als gevolg daarvan, heb ik nu last van m’n slokdarm die waarschijnlijk beschadigd is door het opkomende maagzuur.
Waarom ik dat nu ineens krijg, heb ik wel een idee over.
Ik maak zelf m’n natrium ascorbaat, oftewel ascorbinezuur (vitamine C) gemengd met baking soda, zodat het niet meer zuur is. Maar de laatste tijd deed ik express wat meer baking soda in de mix, zodat er nog van over was na het mixen. Ik dacht zo wat meer te kunnen ontzuren en m’n alvleesklier te reinigen (wat lukte). Maar misschien heb ik het teveel rond een maaltijd gedronken, waardoor de baking soda het maagzuur neutraliseerde en ik die oprispingen kreeg.
Wat ook kan meespelen is dat ik vorige week gestopt ben met het DPP-IV supplement van Exendo. Op de dag dat ik stopte, kreeg ik ’s avonds last van opboeren en slokdarm. Kan toeval zijn, maar ik kon me herinneren dat een DDP-IV tekort (kwiksymptoom) ervoor kan zorgen dat je een maagzuurtekort oploopt:
http://exendo.be/dpp-iv-enzym-onderzoek-en-referenties/#20. Maagzuur
Wat hier beschreven staat, is exact hoe ik het ervaren heb.
Dus misschien deed dat DPP-IV supplement meer voor me dan ik dacht.
Ik ga eerst eens die baking soda terugschroeven om te kijken of dat de maagzuurklachten stopt. En zo niet, dan toch weer terug aan de DPP-IV.
Zoooo, dat was em. Hopelijk heeft iemand anders er ook wat aan.
Mark