Er zijn hier een paar mensen verzekerd bij Anderzorg: kijk ik ben ook totaal niet voor het zorgsysteem zoals we dat nu kennen, maar goed, je kunt, gevaccikoeioneerd in deze alleszins vergiftigende straling-stressmaatschappij niet altijd alles zomaar voorzijn: Rob Captijn
Dus jij denkt goed verzekerd op vakantie te gaan met je Menzis Anderzorg Internationale Zorgpas…?
En zo lag mijn Anita dus afgelopen vrijdagavond in ons vakantiehuis in Spanje op de grond met alle verschijnselen van een TIA: haar hele rechterkant verlamd, scheve mond en niet meer in staat om te praten. De ambulance kwam razendsnel en voerde haar af naar het ziekenhuis van Palamos, hier even verderop. Daar zakte ze nog een keer weg. Toen ook die aanval leek weg te ebben, is ze verhuisd naar het Josep Trueta, de universiteitskliniek in Gerona, waar ze op de spoedeisende hulp verder is onderzocht en ter observatie is opgenomen.
Dr. Abellan Antolin, de neuroloog die ik daar sprak, vermoedde inderdaad een TIA, maar kon die diagnose niet hardmaken zonder een nadere MRI van haar hoofd, een z.g.n. ECO-cardiogram en een Holter, een 24 uurs hartonderzoek. Maar omdat het inmiddels vrijdagnacht was en er in het weekend niemand beschikbaar bleek, nam hij haar op en gaf hij aan dat die onderzoeken maandagochtend first thing te willen doen, om de oorzaak te achterhalen en een beter inzicht te krijgen in de schade, alsmede in de kans op herhaling, die hij meer dan realistisch achtte.
Tot mijn verbijstering kreeg ik mijn meissie de volgende ochtend een tikje verward aan de telefoon. Ze was zojuist ontslagen. Zonder de voor de diagnose zo vitaal geachte onderzoeken en zonder enig papierwerk. Door een voetblessure aan een rolstoel gekluisterd, vroeg ik een vriend om haar op te halen en zo werd ze een uur later afgeleverd; bekaf, vertraagd, wankel in haar bewegingen en nog steeds zoekend naar woorden.
Hoe het zou moeten.
Er wordt door verzekeringsmaatschappijen gesuggereerd dat je voor spoedeisende hulp in het buitenland, simpelweg je Internationale Zorgpas op de balie klapt en dan de benodigde zorg ontvangt. De doorsnee basisverzekering vergoedt dan de kosten tot maximaal de geldende Nederlandse norm. Wel moet je daarvoor contact opnemen met de alarmcentrale van je maatschappij, die je vervolgens verder bijstaat in het proces. In Spanje, het land van de stempeltjes en de meters papier, vereisen ziekenhuizen in ieder geval ook een fax (ook zo 2015) van de alarmcentrale waarin de verzekeringsstatus van de patiënt wordt bevestigd. Maar….
De onsmakelijke discussies met de Menzis Alarmcentrale (ANWB) en verzekeraar Anderzorg.
Vanaf het moment dat zij ontslagen is stellen de alarmcentrale en Anderzorg -het jij en jouwende funcky zusje van Menzis- zich op het standpunt, dat de onderzoeken die voor diagnose, schade en risico door de arts van vitaal belang geacht worden, geen spoedeisend karakter hebben. Men vindt dat het “aanvullende onderzoeken” betreft die onder het begrip “planbare zorg” vallen. Volgens de definitie zorg die niet in het buitenland wordt vergoed omdat die best wel uitgesteld kan worden tot de patiënt weer in Nederland is.
Nog afgezien van het feit dat Anita in geen geval “fit to fly” is en hier als een tikkende tijdbom op de bank lag, heb ik bijna een week lang geen millimeter beweging kunnen krijgen in die onsmakelijke stellingname, die verder inhoudelijk niet te bediscussiëren viel: wij vinden de procedures planbaar dus vergoeden we niet, punt.
De Menzis Alarmcentrale en Anderzorg bleken onvermurwbaar voor het argument dat als iemand met dergelijke klachten de spoedeisende hulp wordt opgereden –toch niet echt een snee in je vinger of een gebroken pols- dat je dan minimaal de procedures vergoedt om een ordentelijke diagnose te stellen en risico’s van herhaling in te schatten. Nee, die onderzoeken konden wel wachten tot in Nederland. ” De “zorgadviseur” van Anderzorg vroeg me zelfs of ik ondanks mijn rolstoel wèl kon autorijden, want dan kon ik haar toch zelf naar Nederland brengen.
Hoe eenvoudig was het voor hen niet geweest om gezien de ernst en urgentie van de klachten desnoods de in verzekeringsland gebruikelijke “coulanceregeling” toe te passen door de kosten te vergoeden die in Nederland ook gewoon vergoed zouden worden. Maar nee…
Bij de alarmcentrale kreeg ik van iedere medewerker die ik sprak (en aan wie ik het hele verhaal keer op keer opnieuw moest uiteggen) weer een andere versie van het verhaal waarom ze niet meewerkten. Zonder enig gevoel voor urgentie bleef men het proces vertragen, ondermeer door van mij te eisen, zelf in mijn beste Spaans in het ziekenhuis documenten los te peuteren die vervolgens nooit werden gemaild; het ziekenhuis riep simpelweg dat ze zonder betaalgarantie van de alarmcentrale niets doen en Anderzorg vond het vooral belangrijk om te debiteren dat van de vergoeding van de reeds gemaakte kosten eerst het eigen risico zou worden afgetrokken en dat als er in het buitenland nog vervolgkosten zouden worden gemaakt –bijvoorbeeld op basis van de uitslagen van het nadere onderzoek- deze ook niet zouden worden vergoed, tenzij ze weer met gillende sirenes de EHBO zou worden opgereden: “Kunt u deze zorgkosten trouwens niet bij uw reisverzekering claimen?”
Menzis/Anderzorg. Wat een tuig.
Naschift: inmiddels is mijn echtgenote voor eigen rekening afgeleverd in een privékliniek in Gerona, waar ze meteen de molen is ingegaan. Aan de hand van de MRI die daar is gemaakt is een herseninfarct in het diepe deel van de linker hersenhelft geconstateerd. Volgens de doctoren hadden we geen uur langer moeten wachten.
https://www.facebook.com/photo.php?...118328.100000615397791&type=1&fref=nf