Ik wil hier toch even wat naar voren brengen, en bevat het woord zetmeel, maar het is niet het type zetmeel dat low carb mensen overstuurt maakt. Ik heb het hier over Resistent zetmeel:
Quote:
Onverteerbare koolhydraten noemt men resistent omdat ze niet af te breken zijn door de spijsverteringsenzymen. Resistent zetmeel is zetmeel in zijn geordende, kristallijne vorm en vertoont dus een grote samenhang. Spijsverteringsenzymen kunnen de sterke ordening niet doorbreken waardoor dit zetmeel ook tot de onverteerbare koolhydraten behoort. Er wordt binnen het resistent zetmeel (resistent starch, RS) een verdere opdeling gemaakt:
RS1: fysiek ontoegankelijk zetmeel voor β-amylase. Deze vindt men terug in peulvruchten zoals linzen en in gemalen graan.
RS2: intacte zetmeelgranules. In onze voeding komen intacte zetmeelkorrels voornamelijk voor in rauwe aardappelen, in maïs, in groene bananen en in onbewerkte graankorrels.
RS3: geretrogradeerd zetmeel. Retrogradatie betekent letterlijk ‘naar oorspronkelijke toestand terugkeren’: een stevige (kristallijne) structuur of netwerk wordt opnieuw gevormd bij afkoeling van zetmeel dat voorheen gegelatiniseerd werd. De zetmeelkrisallen zijn weer minder goed bereikbaar voor de verteringsenzymen: 5 tot 13 % van het oorspronkelijk aanwezige zetmeel wordt onverteerbaar. Dit type resistent zetmeel vindt men terug in gekookte en daarna gekoelde pasta, aardappelen en rijst. Ook in oudbakken brood en cornflakes komt dit type zetmeel voor.
RS4: chemisch gemodificeerd zetmeel. Bij modificatie creëert men zeer specifieke eigenschappen die gewenst zijn voor een specifieke toepassing.
De hoeveelheid onverteerbaar zetmeel in een voedingsmiddel kan dus veranderen naargelang de rijping, verhitting, afkoeling en bewaring.
Onverteerbare koolhydraten zoals resistent zetmeel worden niet afgebroken tot glucose eenheden en hebben dus niet zozeer een functie in de energielevering. Ze doen eerder dienst als voedingsvezel: het resistente zetmeel komt onverteerd in de dikke darm terecht. Hier wordt het opgenomen en gefermenteerd door de flora van darmbacteriën. Dit heeft drie positieve gevolgen voor de vertering: om te beginnen neemt de bacteriële massa toe, waardoor de stoelgang in massa toeneemt. Dit werkt constipatie tegen.
Daarnaast worden korte keten vetzuren aangemaakt tijdens de fermentatie, dit werkt beschermend tegen darmkanker. Tot slot zorgt resistent zetmeel voor een daling van de pH of zuurtegraad. Dit zorgt voor een betere oplosbaarheid van mineralen, vitaminen en sporenelementen en voor een afname van de afbraak van eiwitten.
Verder helpt het bij diabetes om de bloedsuiker stabieler te krijgen en te houden, het heeft ook een second meal effect, wat wil zeggen dat het ook zijn invloed uitoefent bij de tweede maaltijd. De ontlasting zal beter verlopen, en er wordt dus korte keten vetzuren aangemaakt door de darm bacteriën die het resistent zetmeel verteren. Weet een mens is ook bacteriën.
Je hebt Probiotica: "Een levende, microbiologische toevoeging aan voedsel die de gezondheid van de gastheer bevordert."
En je heb: Prébiotica: " Is een andere term voor voedingvezels, die op een natuurlijke wijze de bacteriewerking in de darmen stimuleren."
Nu kun je als prébiotica resistent zetmeel gebruiken, en je kunt de probiotica veel effectiever maken door bijvoorbeeld aan een glas kefir afgekoelde witte rijst toe te voegen wat een bron is van resistent zetmeel. Resistent zetmeel is namelijk een voedingsbodem voor de juiste darm bacteriën, dan kunnen ze zich versterken en vermenigvuldigen. Iemand die dus veel melk of vlees en vet en wat groenten of fruit eet en weinig resistent zetmeel, mist dus wat van de juiste prébiotica, vandaar ingedroogde ontlasting of constipatie, dit kun je opvangen met resistent zetmeel. Je kunt resistent zetmeel halen uit goed geweekte en gekookte linzen die daarna koud gegeten worden, uit witte rijst die koud gegeten worden, uit bakbananen etc.
Verder kun je uien pakken en wat groenten of wat fruit of zoete aardappels voor inuline etc..