Ingedroogde ontlasting

Hier wat linken naar The Animal Richard Nikoley over RS etc.:

http://freetheanimal.com/2013/08/resistant-starch-content-of-foods-other-anecdote-and-miscellania.html

http://freetheanimal.com/wp-content/uploads/2013/08/Resistant-Starch-in-Foods.pdf

http://freetheanimal.com/2013/08/a-type-ii-diabetic-rings-in-about-how-resistant-starch-and-eating-things-cold-has-regulated-his-blood-suger-even-eating-sad.html

http://freetheanimal.com/2013/04/resistant-assimilation-resistance.html

http://freetheanimal.com/2013/05/resistant-starch-4-letter-word-nope-goal-create-mashed-potatoes-a-diabetic-can-eat-every-day.html

http://freetheanimal.com/2013/06/resistant-starch-now-were-getting-somewhere-and-talking-shit-too.html

http://freetheanimal.com/2013/06/resistant-starch-now-we%E2%80%99re-getting-somewhere-part-2-35-links-to-research.html

http://freetheanimal.com/2013/07/the-fta-resistant-starch-trial-n75.html

http://freetheanimal.com/2013/07/beans-and-the-second-meal-effect-resistant-starch.html

http://freetheanimal.com/2013/07/low-gi-mashed-potatoes-and-the-resistant-starch-content-of-foods.html

http://freetheanimal.com/2013/08/how-resistant-starch-via-potato-starch-and-beans-helped-a-type-2-diabetic.html

http://freetheanimal.com/2013/08/ive-got-a-gut-feeling-but-im-not-going-to-eat-anything.html

http://freetheanimal.com/2013/06/resistant-starch-an-overall-primer-with-references.html

http://freetheanimal.com/2013/06/6-years-of-self-experimenting-my-fully-integrated-approach-to-paleo-primal-eating-real-food-and-vibrant-health.html

August 25th, 2013

Richard Nikoley

Well, if LCers and LC Paleos are too afraid of all starch—even starch that's digested by gut bacteria into short chain fatty acids (beloved saturated fat)—and thus too lame to help diabetics for their own ignorance—as we saw in comments in the last RS post—then I'll just have to take a SAD eater.

Paleophil // Aug 25, 2013 at 18:48

It’s quite a testament to the effectiveness of something when it works even in the context of an otherwise crappy SAD.

As a LCer myself, the ignorant, dogmatic, knee-jerk condemnations of resistant starch, simply because it has the word “starch” in it, are rather disappointing. At this point, I’m embarrassed to call myself a LCer.

 
Al een week of 6, 7 drink ik elke dag 2 citroenen geperst. Ik sla wel eens een dag over en een week in de vakantie maar verder elke dag.

Mijn ontlasting gaat heel goed, was eerst niet op rauwe melk, vaak verstopping en op kefir ging het meestal wel goed.

Maar nu dus prima al wekenlang en de kleur is meestal geel/groenig en mooi gevormd.

En vaak ook nog een 2e keer toiletgang sinds de citroenen.

Meestal neem ik ze in de ochtend, nuchter en soms als ik het vergeet op een ander moment op de dag.

Bij mij lijkt dit dus goed te werken.

Verder doe ik alles hetzelfde zoals ik al deed, veel vet i.i.g.

 
@ Amancay,

Bedankt voor de info. Begrijp ik t goed dat als ik bijv een rijstewafel eet iedere dag dut een uitkomst kan bieden? ( mijn engels is niet zo goed :oops:)

 
Dat resistant starch-verhaal is in essentie onzin. Je hebt geen enkele vorm van zetmeel nodig voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Wat je wel nodig hebt is vet en eiwitten, meer vet dan eiwitten uiteraard. Je mist ook geen essentiele component in je voeding en om te stellen dat dit wel zo zou zijn is gewoonweg niet waar.

Dat gezegd hebbende kan het wel gunstig uitwerken bij mensen met constipatie die qua vertering van zware dierlijke vetten en eiwitten nog niet zo ver zijn. Voor die personen geldt: vetten en eiwitten verbranden in de vlam van koolhydraten (resistant starch). Er kan dus een therapeutisch nut zijn hiervoor, maar als je beschikt over een goede spijsvertering en een goede ontlasting heb je het niet nodig.

Quote:
ieder ander (dan wp) zal het saai vinden maar we eten alle dagen lekker.


Nee, iedere dag brood, aardappelen en koffie, dat is niet saai en eentonig!

Quote:
Het valt mij altijd op dat in dat soort situaties er nooit een lampje gaat branden bij veganisten of vegetariërs..


Je hebt nu eenmaal dierlijke vetten en eiwitten nodig om daarboven het licht aan te doen...

Mike

 
Hoi Mike:

Het klopt dat je geen enkele vorm van zetmeel nodig hebt voor een stabiele bloedsuiker, vet met wat eiwitten is The Way To Deal With It. Maar ik wou zelf is kijken of bepaalde vormen van zetmeel echt invloed hadden op je bloedsuiker. Er is dus wel wat verschil tussen zetmeel onderling. En ik wou mijn ontlasting verbeteren, verder is zetmeel niet zo essentieel als vet en eiwitten. Zetmeel wordt in het lichaam omgezet in glucose, bij rauwe melk wordt de lactose omgezet in ook glucose en galactose, rauwe melk bevat vet, eiwitten en lactose. Het lichaam is dus wel geschikt voor wat zetmeel of lactose.

Dus als iemand dan toch wat zetmeel wil eten, zorg dan dat je de juiste zetmeel pakt. Verder vindt ik het wel interessant dat je met kefir en wat resistent zetmeel beter de Probiotica via de Prébiotica kunt helpen en versterken zonder verdere dure producten te kopen. En korte keten vetzuren via je darmbacteriën in je darmen gaat maken.

Verder denk ik dat veel bottenbouillon of gelatine ook de ontlasting verbeteren, maar heb de laatste tijd te weinig tijd gehad om dat te maken.

Hier wat interessant over gelatine:

http://mostlymeatiswhatieat.blogspot.ca/2012/10/mucous-not-glucose-deficiency.html#comment-form

Ieder die op een betere manier gaat eten, moet naar zijn lichaam luisteren en op zijn manier toewerken naar een voor hem op dat moment juiste manier om tot een algemene manier van eten toe te komen, en dat is meer vet, minder eiwitten, minder koolhydraten. Zelfs al start je met meer koolhydraten in het begin om de opdat moment nog zwakke spijsvertering vooruit te helpen in plaats van te dwarsbomen. En dan nog zullen er mensen zijn die het wat beter doen op wat meer koolhydraten. Verder kun je kijken of meer gelatine wat koolhydraten kunnen vervangen.

Verder zie ik de resistent zetmeel en kefir als een manier om bij mensen waar de darm darmbacteriën klappen hebben opgelopen, om die weer in het gareel te krijgen.

 
Hoi Cham:

In een rijstwafel zit niet zoveel Rs in. Ik zou meer kiezen voor Basmati rijst of Pandan rijst, gekookt en daarna afgekoeld. Of voor witte rijst noedels of mie of glasnoedels of witte rijst vermicelli.

En nogmaals, eet dit tezamen met vet en eiwitten, niet apart. Of meng wat Basmati rijst met kefir of yoghurt of kwark.

 
Dank Amancay,

Wij gaan witte, gekookte daarna afgekoelde, witte rijst proberen in onze smoothie. Kijken wat het oplevert (letterlijk en figuurlijk.)

Lia

 
Hoi Poekie:

Je kunt de werking sterker maken door bakbananen meel aan je smoothie toe te voegen. Ik gaf witte rijst door omdat dat een zetmeel is die goed gekeurd is om bij WAP te eten. Maar er zit niet zoveel resistent zetmeel in als vergeleken met bakbananen meel. In noedels zit ook iets meer resistent zetmeel in dan in witte rijst. In boekweit meel ook.

Niemand hier zal gauw gekookte en daarna afgekoelde aardappels eten. Ook niet zo gauw gekookte en afgekoelde linzen. En ook niet aardappel zetmeel.

Verder kun je tapioca meel in je smoothie doen. Er is ook een product dat fiberfin heet dat je ook kunt gebruiken. Maar ieder zijn smaak. Fiberfin is duurder dan wat bakbananenmeel of tapioca meel etc..

Quote:
Niet dat Fiberfin nu zo goedkoop is (14,90 euro voor 400 g), maar het ligt wat dichter bij de bron (het is een natuurzuiver product, volgens de claim van de producent - uit Noorwegen, waar de eisen voor dat soort claims hoog liggen), je verwerkt het zelf in je eten, dat je zo puur kunt houden als je zelf wilt, en je koopt het niet in veel te dure kant-en-klare drankjes of yoghurtjes): Link


Je kunt alles goed doorlezen bij de links die ik hier doorgegeven heb van Richard Nikoley van Free The Animal waar ook meer voedsel bronnen met resistent zetmeel erin worden weergegeven:

https://www.fatsforum.nl/topic/ingedroogde-ontlasting/page/4#post-72753

http://freetheanimal.com/wp-content/uploads/2013/08/Resistant-Starch-in-Foods.pdf

Je moet zelf beslissen wat je gaat doen, in ieder geval moest ik in het begin met wat bakbanen meel in mijn kefir wat scheten laten, dat gaat weer weg, bij mij na een week. Voor mij is het gewoon zo dat de bacteriën in de kefir met het resistent zetmeel erbij, na een inwerk periode hun werk gaan doen, en dat de scheten ophouden. Maar ja ieder zal anders reageren. Richard Nikoley zegt er hier over over scheten:

Quote:
For myself and others I've corresponded with, it subsides in a couple of weeks.

The fartage may actually be indicative of something good going on and not a problem. It may be fixing an existing problem.

I found that when I ran out of potato starch and switched over to plantain starch, above average fartage for a day or so, then back to normal.

Even beans not properly prepared by soaking don't give me much in the way of farts, anymore.


Maar ja dat heb je ook met uien eten, uien zorgen weer voor inuline. Maar na mijn veranderd eten naar WAP geven uien me geen scheten meer.

In ieder geval was het voor mij om mijn ontlasting beter te krijgen, en daarvoor ging ik wat resistent zetmeel verwerken in mijn voeding.

Meer Links:

http://www.tokonamkinh.com/c-1134535-8/bak-en-paneermeel/

http://www.tokonamkinh.com/a-17363688/bak-en-paneermeel/ml019-tropiway-bakbanaan-meel/

http://www.onlinetoko.eu/a-22375609/rijst-meel-granen-bonen/tapioca-meel-500-gr/

http://www.glutenvrijemarkt.com/zelf-bakken/universele-melen/tapioca-zetmeel-tapioca-flour.html

http://www.benvital.nl/index.php?sub=producten&id=9

http://www.lowcarbdieet.nl/fiberfin/

http://www.smulweb.nl/artikelen/178...els-als-vetverbranders-fiberfin-en-probiotica

 
Hoe zit het eigenlijk met kokosmeel? daar zitten in ieder geval veel vezels in, at ik in mijn veganistische periode best veel en dat hielp wel om naar de wc te gaan.

 
Eli:

In kokosmeel zit geen resistent zetmeel. Wel veel vezels.

Maar het gaat hier niet zozeer om vezels maar om resistent zetmeel als voedingsbodem voor de juiste darm bacteriën.

Quote:
Onverteerbare koolhydraten zoals resistent zetmeel worden niet afgebroken tot glucose eenheden en hebben dus niet zozeer een functie in de energielevering. Ze doen eerder dienst als voedingsvezel: het resistente zetmeel komt onverteerd in de dikke darm terecht. Hier wordt het opgenomen en gefermenteerd door de flora van darmbacteriën. Dit heeft drie positieve gevolgen voor de vertering: om te beginnen neemt de bacteriële massa toe, waardoor de stoelgang in massa toeneemt. Dit werkt constipatie tegen.

Daarnaast worden korte keten vetzuren aangemaakt tijdens de fermentatie, dit werkt beschermend tegen darmkanker. Tot slot zorgt resistent zetmeel voor een daling van de pH of zuurtegraad. Dit zorgt voor een betere oplosbaarheid van mineralen, vitaminen en sporenelementen en voor een afname van de afbraak van eiwitten.


Bij resistent zetmeel gaat het erom dit met kefir in te nemen om Probiotica via de Prébiotica te kunnen helpen en te versterken.

Je kan dus als Prébiotica resistent zetmeel gebruiken, en je kan de Probiotica (kefir) veel effectiever maken door bijvoorbeeld aan een glas kefir wat resistent zetmeel toe te voegen. Resistent zetmeel is namelijk een voedingsbodem voor de juiste darm bacteriën, dan kunnen ze zich versterken en vermenigvuldigen.

Verder zie ik de resistent zetmeel en kefir als een manier om bij mensen waar de darm darmbacteriën klappen hebben opgelopen, om die weer in het gareel te krijgen. Ook voor een goed lopende ontlasting belangrijk.

 
Hmmmm, ik heb een soort cake van 5 eetlepels kokosmeel gemaakt en dat 2 dagen op het werk gegeten, een klein stukje met een flesje slagroom en zuur fruit. Nu kon ik vandaag pas vanmiddag naar de wc, nadat ik al heel de morgen er last van had. Dat heb ik anders nooit op deze manier. Het werd licht pijnlijk, stond op het punt om bitterzout te nemen. Dat hoefde gelukkig niet.

Kan het zijn dat dit kleine beetje kokosmeel bij mij stoppend werkt?

 
Alexandra:

Lees hier maar over vezels:

http://www.westonaprice.org/thumbs-up-reviews/fiber-menace

Quote:
The author details how high-fiber diets produce large stools which stretch the intestinal tract beyond its normal range--eventually resulting in intestinal damage--and a drastic upset of the natural bacterial flora of the gut. The end results manifest as hernias, hemorrhoidal disease, constipation, malnourishment, irritable bowel syndrome and Crohn's disease. He also provides numerous medical references to show that high-fiber diets do not confer the benefits claimed for them.


http://www.gutsense.org/fibermenace/about_fm.html

Resistent zetmeel werkt anders dan vezels, resistent zetmeel is een voedingsbodem voor de juiste darm bacteriën.

Resistente zetmeel komt onverteerd in de dikke darm terecht. Hier wordt het opgenomen en gefermenteerd door de flora van darmbacteriën.

Wat betreft vezels, je hebt fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels.

En je moet zeker niet overdrijven met vezels, met resistent zetmeel heb je ook niet zoveel nodig. Gewoon om het proces op gang te helpen en te voeden.

http://www.food-info.net/nl/national/ww-voedingsvezel.htm

Niet-fermenteerbare vezels: worden heel langzaam of niet gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm. Ze komen vooral voor in tarwe zemelen en houden water vast, hetgeen het volume van de ontlasting vergroot. Deze vezels zorgen dat wij langer verzadigd zijn. Hier heeft fiber menace het over, over het "how high-fiber diets produce large stools which stretch the intestinal tract beyond its normal range."

Fermenteerbare vezels: inuline en pectine zijn voorbeelden van fermenteerbare (=afbreekbare) vezels en kunnen in de dikke darm door bacteriën gefermenteerd worden. (Hier hoort ook resistent zetmeel bij).

 
Ik heb me nog niet eerder verdiept in vezels, laat staan in het engels ;) Ik eet geloof ik helemaal geen vezels... Tenzij het ook in zuivel zit.

Maar laat maar, het eindresultaat dat hier beschreven staat maakt dat ik de rest van de "cake/pannenkoek" in de prullenbak zal gooien. Ik had het gemaakt om de lunch op het werk er "normaler" uit te laten zien, maar dat mislukte alsnog. Een grote kom fruit, een stukje deeg overgoten met een flesje slagroom. Ook veel te veel trouwens.

 
@Amancay: hoe zit het dan met de prebiotische vezels in bijv. bataat en pompoen? Daar heb ik ook goede dingen over gelezen. Die groenten bevatten wel behoorlijk wat zetmeel, maar ook prebiotische vezels.

@Alexandra: ik vind dat kokosmeel niet te eten, jij wel?

 
Heb deze winter bijna iedere dag pompoen gegeten met knoflook en olijfolie uit de oven. Echt een flinke portie ook, maar ging prima naar de wc... nu eet ik het ivm de koolhydraten echter minder (en zal het ook minder in de winter eten om deze reden)

 
bedankt amancay... ik dacht dat het misschien wel handig was als je zin had om iets te bakken ouzo omdat er dus weinig kh inzitten

 
Hoi Alaxandra:

Het is wel grappig dat je zei: "Tenzij het ook in zuivel zit", kwam dit tegen over moedermelk op internet:

Prebiotica en probiotica in moedermelk

Een van de meest overtuigende argumenten voor het belang van prebiotica in de menselijke voeding is de aanwezigheid van galacto in de moedermelk. De macro-en micronutriënten aanwezig in moedermelk (het enige voedsel specifiek en uitdrukkelijk “ontworpen” voor menselijke consumptie) zijn per definitie geschikt zijn voor menselijke consumptie. Moedermelk bevat zowel probiotica (Bifidobacterium, meestal) en prebiotica.

http://www.prebiotica.com/

Hoi San:

Je kunt altijd wat bataat of wat pompoen eten bij een vetrijke maaltijd met wat vlees, er zit wat resistent zetmeel in bataat en nog minder in pompoen, en wat andere vezels die fermenteerbaar zijn in de dikke darm, kook ze en eet ze koud op bij de maaltijden met vet en wat eiwitten. Je mag ze ook warm eten maar bij het koud laten worden krijg je weer meer resistent zetmeel.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.519
Berichten
530.695
Leden
8.656
Nieuwste lid
Anne T
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan