De Bulletproof Coffee is een merk dat zo min mogelijk mycotoxins (schimmels) bevat.
Het is helaas echter ook fiks aan de prijs.
Zie hier.
Ik ben ook wel benieuwd of iemand een tip heeft voor mycotoxine arme koffie? Ik heb al ergens gelezen dat biologische arabische koffie niet persé mycotoxine arm is.
Via die Paelohacks kwam ik ineens een enorme opsomming tegen van de gezondheidsvoordelen van koffie:
Quote:
Is koffie ‘paleo’? Natuurlijk niet. Toch moet je de paleoieten die de zwarte motor daarom laten staan met een lichtje zoeken. Sterker nog, de meesten zijn hardcore innemers. Dat komt omdat paleoieten over het algemeen rationele mensen zijn. Het paleoperspectief is voor hen, nou ja, een perspectief. En de wetenschap dicht het spul – in tegenstelling tot bijvoorbeeld tarwe, koemelk en geconcentreerde plantenvetten – eigenlijk alleen maar gunstige effecten toe. Alleen op esoterische theekransjes wordt er nog paniekerig over gedaan. Koffie, de bruinzwarte motor van werkend Nederland, is naar alle waarschijnlijkheid goed voor lichaam en geest. Stevige inname…
Is geassocieerd met een fors verlaagd risico op diabetes type 2
Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam zorgden enige tijd geleden voor een bescheiden aardverschuiving toen ze vaststelden dat het drinken van zeven kopjes koffie per dag of meer is geassocieerd met 50 procent lager risico op ‘ouderdomssuikerziekte’. Ze vonden ook een sterk ‘dosis-respons effect’: hoe meer koffie iemand drinkt, hoe groter de ‘bescherming’, wat het idee dat er sprake is van een oorzakelijk verband versterkt. Later werd deze waarneming door Finse wetenschappers bevestigd. Dat betekent nogal wat. Diabetes type 2 begint zoals je weet een ware plaag te worden, met onbeschrijfelijke maatschappelijke consequenties. Als het een nieuw geneesmiddel had betroffen, zou de oploskoffie nu voor tientallen euro’s per fancy sachet bij de apotheek liggen. Hoofdverantwoordelijk is vermoedelijk het stofje chlorogeenzuur, dat de lichaamscellen gevoeliger maakt voor het hormoon insuline en dat de uitstoot van suiker door de lever remt.
Vermindert je risico op een hartinfarct
Ongevoeligheid voor insuline en een niet ontdekt voorstadium van diabetes type 2 staan volgens Zweedse onderzoekers aan de wieg van zeker 60 procent van alle hartinfarcten. Via het gunstige effect op de suikerhuishouding beschermt koffie dus tegen hartproblemen. Maar de koffieboon heeft meer hartvriendelijke pijlen op zijn boog. Zo heeft eerder genoemd chlorogeenzuur het unieke vermogen om metalen aan zich te binden, zodat die kunnen worden uitgescheiden. Nogal wat mensen hebben te grote ijzervoorraden in hun lever. Die toestand verhoogt het risico op een infarct fors.
Remt de ontwikkeling van darmkanker
Was uit grote bevolkingsonderzoeken al bekend dat koffiedrinkers minder vaak worden getroffen door darmkanker, Weense onderzoekers legden vorig jaar bloot hoe koffie dit kunstje flikt. De terpentine-achtige stoffen kahweol en cafestol beschermen het DNA via een ingewikkeld mechanisme tegen kankerverwekkende stoffen in de voeding, terwijl een stof met de gezellige naam methylpyridinium het lichaam aanspoort anti-kanker enzymen aan te maken. Methylpyrinidium ontstaat tijdens het branden van de bonen. Donkere koffiesoorten als Robusta hebben daarom meer van het stofje dan lichtere soorten.
Beschermt de lever
In de anderhalve kilo zware chemische fabriek rechts onder je middenrif gaat telkens als jij bij Starbucks, McDonald’s of gewoon bij de automaat op de gang een beker koffie haalt (geen melk en suiker, dank je), gejuich op. In de eerste plaats beschermt het chlorogeenzuur in de godendrank tegen de oprukkende kwaal NAFL, wat staat voor Non Alcoholic Fatty Liver. Deze vorm van levercirrose is niet te onderscheiden van de dranklever, maar wordt niet veroorzaakt door alcohol, maar door te frequente bombardementen met suiker. Frisdranklever zou een adequate term zijn. Of jus d’orange lever. Parallel daaraan lijken koffiedrinkers hun risico op leverkanker zo ongeveer de grond in te boren. En als je een drankprobleem hebt? Helpt koffie dan ook? You bet. Uit een studie onder maar liefst 125.000 mensen bleek dat alcoholisten hun risico op een dranklever met 20 procent per kop koffie per dag verminderen. De koffiedrinkers hadden ook aanzienlijk betere leverwaarden, ongeacht hun alcoholgebruik. De leider van dit onderzoek liet begrijpelijkerwijs geen mogelijkheid onbenut om er op te hameren dat drankmisbruik géén goed idee is, ook niet als je veel koffie drinkt.
Houdt Alzheimer en Parkinson op afstand
Deze nare oude mannen komen niet graag op de koffie. Tenminste zes grote studies hebben laten zien dat koffiedrinkers een verminderd risico op deze levensvergallende hersenkwalen hebben. Hoe koffie het kunstje precies flikt is onderwerp van intensieve studie, maar er zijn wel vermoedens. De ziekte van Alzheimer wordt steeds meer gezien als een bloedsuikerprobleem en wordt zelfs al ‘diabetes type 3’ genoemd. Koffie helpt de bloedsuikerhuishouding gezond te houden. De beschermende werking tegen Parkinson moet waarschijnlijk vooral worden toegeschreven aan de cafeïne. Cafeïne lijkt de dopamineproducerende cellen in de hersenen voor aftakeling te behoeden. Als je te weinig dopamine aanmaakt, krijg je de typische Parkinsonsymptomen als trillen en stijfheid.
Houdt sperma wakker
Pardon? Echt, het is keihard bewezen. In een Braziliaans onderzoek werd onlangs aangetoond dat mannen al na een paar koppen koffie actievere spermatozoïden hebben. De beweeglijkheid van de kikkervisjes schiet omhoog, terwijl ze het uithoudingsvermogen van een Duracelkonijn krijgen. Niet te stuiten! Je hoeft geen gynaecoloog te zijn om te begrijpen dat actieve zaadcellen de kans op bevruchting vergroten.
Verbetert je sportprestaties
De cafeïne in koffie levert het spreekwoordelijke ‘rotje in de gat’; het leidt tot een duidelijk meetbare verbetering van het uithoudingsvermogen. Nou ja, er is sprake van ‘een zekere’ ergogene werking. Koffiedrinkende atleten worden iets minder snel vermoeid en hebben iets minder lang last van eventuele spierpijn, melden Canadese onderzoekers. Belangrijkste oorzaak is volgens hen dat koffie de spieren aanspoort meer vet te verbranden, waardoor je glycogeen – een voorraadje suiker in spieren en lever – tot wel vijftig procent langer meegaat.
Maakt je alerter en slimmer
Enkele slokjes Robusta of Arabica maken ons direct een stuk slimmer. De Amsterdamse koffiepsychologen Dr Jan Snel en Dr Monique Lorist toonden aan dat een kop koffie het verminderde prestatievermogen van een vermoeide persoon niet alleen herstelt, maar zelfs over het optimum ‘heentilt’. Dat wil zeggen dat iemand die acht uur intensief heeft gewerkt, zijn taken na een kop koffie sneller en beter uitvoert dan een goed uitgeruste collega die nog geen bakje heeft gehad. Een gegeven waar vooral mensen die veel informatie onder tijdsdruk moeten verwerken, bewust of onbewust hun voordeel mee doen. Nergens wordt meer koffie gedronken dan op nieuwsredacties en in luchtverkeersleidingscentra.
Maakt je lichaamsvet je beste vriend
Vet is geen inactieve massa, maar actief weefsel, dat hormoon-achtige stofjes afscheidt en direct invloed heeft op tal van lichaamsprocessen. Steeds vaker wordt vetweefsel zelfs als afzonderlijk orgaan beschouwd. Onderhuids vet is – tenzij je echt moddervet bent – goed voor je, buikvet is daarentegen een betrouwbare voorbode van problemen. Adiponectine, een hormoon dat wordt afgescheiden door onderhuids vet, heeft een gunstig effect op de glucosehuishouding en op de gezondheid van hart en bloedvaten. Hoe meer adiponectine, hoe kleiner het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Paradoxaal genoeg maken magere mensen over het algemeen meer adiponectine aan dan dikke mensen. Hun onderhuids vet is in dit opzicht dus kennelijk effectiever. Wat koffie hier mee te maken heeft? Onlangs ontdekten onderzoekers dat het geregeld gebruik van koffie vetcellen aanspoort om meer van dat gunstige adiponectine te maken. Ze vermoeden bovendien dat koffieconsumptie het onderhuidse vetweefsel efficiënter maakt, waardoor er minder van nodig is en het lichaam minder geneigd is tot vetopslag.
Maakt doodgravers nerveus
Oke, overdrijven is ook een vak. Maar als je kijkt naar alle positieve effecten die de wetenschap inmiddels met zekerheid aan koffieconsumptie toeschrijft, is het nou ook weer niet zó frivool om te veronderstellen dat de vrolijk pruttelende motor van onze economie het leven verlengt. De epidemiologie wijst in die richting. In een gigantisch onderzoek brachten onderzoekers van Harvard het koffiegebruik van 41.736 mannen en 86.216 vrouwen in kaart. Vervolgens volgden ze die enorme groep 24 jaar lang. En? Ja dus. Hoe meer koffie deze mensen dronken, hoe geringer de kans dat ze in de periode dat het onderzoek liep in gestrekte houding een ritje in een zwarte limousine hoefden te maken. Onderzoeksleidster Esther Lopez-Garcia is optimistisch, maar houdt zoals het een serieuze wetenschapper betaamt nog een slag om de arm. “Kijk, het verband is onmiskenbaar,” zegt ze. “Er is een positieve associatie tussen koffiedrinken en niet doodgaan, of zo je wilt tussen geen koffie drinken en dood gaan. Maar strikt genomen is daarmee nog niet bewezen dat koffiedrinken het leven verlengt. Het kan zijn dat stevige koffiedrinkers ook allerlei andere dingen doen die goed voor je zijn en dat ze daarom ouder worden.” Dat gelooft mevrouw Lopez-Garcia echter waarschijnlijk zelf ook niet. Andere onderzoekers vonden namelijk dat koffiedrinkers over het algemeen vaker roken, minder bewegen en minder gezond eten dan mensen die het zwarte goud mijden. Natuurlijk is er nog een mogelijke verklaring. Mensen die geen koffie drinken of er mee stoppen, doen dat vaak omdat ze zich niet lekker voelen en hopen dat het afzien van koffie daar verandering in brengt. Je structureel niet lekker voelen is een krachtige voorspeller van voortijdig gezondheidsleed.
Bron:
https://melchiormeijer.wordpress.com/2011/12/18/koffie-neolithisch-levenselixer/
Ik ben wel eens benieuwd naar de mening hierover? Geeft het aanleiding om flink te schieten of zit er wat in?